Francúzsko požiadalo Slovensko o pomoc v boji s terorizmom

Slovensko dostalo prvú žiadosť Francúzska so všeobecnou požiadavkou o pomoc v boji proti terorizmu. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, Francúzsko bude žiadať od krajín Európskej únie hlavne podporu v misiách v zahraničí, aby bolo schopné stiahnuť časť svojich jednotiek a sústrediť sa na boj proti terorizmu.

20.11.2015 17:45
debata (56)

„Vieme poskytnúť spôsobilosti v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, expertov v oblasti logistiky a likvidácie výbušných prostriedkov, štábnych dôstojníkov, spravodajské služby a samozrejme špeciálne jednotky. Konkrétne špecifikácie však prenecháme na diskusiu ozbrojeným silám oboch krajín, ktorá sa uskutoční v priebehu najbližšieho týždňa až dvoch,“ povedal štátny tajomník rezortu obrany Miloš Koterec po stretnutí s veľvyslancom Francúzskej republiky na Slovensku Didierom Lopinotom.

„Ďakujem Slovenskej republike za solidaritu s Francúzskom. Musíme sa rozprávať o konkrétnej pomoci a podpore, ktorú vedia krajiny Únie ponúknuť,“ uviedol veľvyslanec a dodal, že situácia je naďalej veľmi vážna a hrozba terorizmu nezmizla.

Stretnutie nadväzuje na prvú aktiváciu článku 42.7 Zmluvy o Európskej únii o vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci. Ten hovorí, že v prípade, že sa členský štát stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie, ostatné členské štáty sú povinné mu poskytnúť pomoc a podporu všetkými dostupnými prostriedkami.

Francúzsko chce toto znenie využiť po sérii koordinovaných útokov v Paríži v piatok 13. novembra. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian už avizoval, že Francúzsko osloví členské štáty únie na bilaterálne technické rokovania, kde by Paríž predniesol konkrétne požiadavky, akými spôsobilosťami a možnosťami konkrétny štát môže Francúzom pomôcť v ich boji s Islamským štátom (ISIS) v Sýrii a Iraku.

Francúzsky minister obrany zároveň pripomenul, že niektoré krajiny EÚ už francúzskej strane v boji proti teroristom pomáhajú. Francúzsko tento článok aktivovalo v utorok 17. novembra na pôde Rady pre zahraničné veci EÚ na úrovni ministrov obrany.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #teror v Paríži