Sudcom a prokurátorom poslanci výrazne prilepšili

Dôchodky sa prokurátorom a sudcom napokon o 170 eur mesačne nezvýšia. Z novely zákona o prokuratúre, ktorú v piatok 80 hlasmi schválil parlament, toto ustanovenie na žiadosť generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vypustili. Zostali tam však iné benefity, v ktoré ďalší zamestnanci štátu nemôžu ani dúfať.

22.11.2015 16:00
parlament, národná rada, nr sr, poslanci, Foto: ,
Poslanci schválili novelu zákona o prokuratúre, ktorá posilňuje právomoci generálneho prokurátora.
debata (44)

Nové pravidlá v justícii vyvolali medzi poslancami šarvátku a opozícia obvinila vládny Smer, že si sudcov a prokurátorov kupuje pred voľbami sociálnym balíčkom.

Každoročne budú mať totiž sudcovia a prokurátori nárok na koncoročné odmeny vo výške funkčného platu a na sedem týždňov voľna, z toho dva týždne budú mať hradené náklady na rehabilitáciu. Zároveň im zostane nárok na 13. a 14. plat. Zmeny sa dotknú aj odmeňovania funkčne vyšších sudcov a prokurátorov. Zvýšia sa im príplatky.

Novelou zákona sa upravuje 7-ročné funkčné obdobie generálnemu prokurátorovi. Nemala by sa tak zopakovať situácia, keď Generálna prokuratúra bola od roku 2011 takmer tri roky bez svojho šéfa a viedol ju prvý námestník.

Generálny prokurátor by na jej čele mal po novom zostať až dovtedy, kým parlament nezvolí a prezident nevymenuje nového. „Navrhovanou právnou úpravou sa odstránia pochybnosti o legitimite úkonov osoby, ktorá vykonáva funkciu generálneho prokurátora,“ dôvodí prokuratúra.

Od kandidáta na post generálneho prokurátora očakáva zákon namiesto v súčasnosti platnej päťročnej až desaťročnú prax v oblasti práva. Do tej sa môže započítať len obdobie, keď bol kandidát prokurátorom alebo sudcom, nie však advokátom.

Výberové konania na prokuratúre by mali byť prehľadnejšie, stále však nepočítajú s takou otvorenosťou, aká je v súdnictve. „Výber právnych čakateľov, ale aj prokurátorov je uzavretý systém, ktorý zostane pred verejnosťou utajený. Bude to netransparentné a mimo verejnej kontroly,“ myslí si advokátka Eva Kováčechová, spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris.

Prokuratúra totiž neplánuje zverejniť profily uchádzačov, tí nebudú musieť ani podpísať vyhlásenie o tom, či majú na prokuratúre alebo vo výberovej komisii blízkych príbuzných, tak ako kandidáti na sudcov.

O súhlas na zadržanie poslanca Národnej rady alebo na jeho vzatie do väzby bude po novom parlament žiadať len generálny prokurátor. Doteraz tak mohol urobiť dozorujúci prokurátor. Sudcovia a prokurátori budú mať od budúceho roka nárok aj na zvyšovanie platov.

Teraz zarábajú priemerne okolo 3 500 eur mesačne, po novom by mali asi o 280 eur viac. Presné číslo však bude závisieť od vývoja priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Pritom asi 195 sudcov je v penzijnom veku a stále pojednáva. Čiže berie riadny plat aj starobný dôchodok vo výške približne 1 600 eur.

Zvýšenie platov obhajuje ministerstvo spravodlivosti argumentom, že sudcovia a prokurátori ich mali štyri roky zmrazené a ročne tak prišli o päť miliónov eur. Pripomína tiež, že hoci práce na súdoch pribúda, počet sudcov nerastie.

Ďalším ústavným činiteľom parlament odsúhlasil zmrazenie platov, ktoré trvá už päť rokov. Mzdy prezidenta, premiéra, ministrov či poslancov sú stále na úrovni z roku 2011. Opozícii neprešli žiadne pozmeňovacie návrhy.

Lucia Žitňanská (Most – Híd) upozorňovala, že odmeny sudcov vytvárajú priestor na korupciu na súdoch a žiadala ich vypustiť zo zákona. Rovnako neuspela s návrhom, aby sa zverejňovali hodnotenia sudcov na webovej stránke ministerstva spravodlivosti.

Opozícia tvrdí, že prichádza k „harabinizácii“ prokuratúry. „Generálny prokurátor bude nepostihnuteľný. Aj disciplinárne, aj trestne,“ upozornil Daniel Lipšic (NOVA). V zákone totiž podľa opozície chýba paragraf, kto môže dať na generálneho prokurátora návrh na disciplinárne stíhanie. Dnes tak musí urobiť sám a nikto iný.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #sudcovia #odmeny #benefity