Kaliňák: Sme povinní urobiť všetko preto, aby sme predišli teroristickým útokom

Krvavé udalosti dotlačili štáty do vyjadrení, o ktorých Slovensko hovorilo už pred štyrmi mesiacmi. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák v relácii O 5 minút 12 televízie RTVS. Narážal tým na rôzne opatrenia, o ktorých sa začalo rokovať po teroristických útokoch v Paríži.

22.11.2015 14:49
verejne obstaravanie, eks, e-bay, Kalinak Foto: ,
Podľa Kaliňáka sa teraz využívajú rôzne spôsoby improvizácie, aby udržali bezpečnostný štandard na Slovensku.
debata (16)

Pre útoky zvolili aj Radu ministrov vnútra a spravodlivosti, na ktorej ministri krajín európskej dvadsaťosmičky podľa Kaliňáka hovorili aj o lepšej ochrane vonkajších schengenských hraníc.

Kaliňák v televízii prezentoval aj výsledky Rady ministrov. Tí sa zhodli, že sa by sa malo pristúpiť k databáze pasažierov, čiže by sa o pasažieroch mali ukladať a vymieňať informácie medzi bezpečnostnými zložkami.

Dôležité podľa šéfa rezortu vnútra je, že takáto databáza by mohla pomôcť objasňovať prípady, ale aj zistiť spolupáchateľov či logistické zabezpečenie rôznych prípadov. „Pre nás je to pomerne vzdialená téma, naše letisko nie je prudko medzinárodné,“ povedal Kaliňák s tým, že podstatne väčší prínos to bude mať pri informáciách z letísk vo Frankfurte, Mníchove či Paríži.

Ako dodal, pre Slovensko sú podstatné aj ďalšie témy, ktorým sa ministri na rade venovali, a to lepšia ochrana hraníc a otázka kontroly zbraní.

Podľa Kaliňáka sa teraz využívajú rôzne spôsoby improvizácie, aby udržali bezpečnostný štandard na Slovensku. V uliciach je podľa neho takmer desaťtisíc policajtov, čo nie je dlhodobo udržateľné. Ako Kaliňák pripomenul, s Europolom si vymieňa informácie päť krajín, jednou z nich je aj Slovensko.

Kaliňák uviedol, že žiadne z opatrení neobmedzí komfort občanov, na ktorý si zvykli. „Sme povinní urobiť všetko preto, aby sme teroristickým útokom predišli, respektíve aspoň minimalizovali riziko. Opatrenia prijaté v Bruseli sa budú musieť dostať do života,“ uzavrel Kaliňák.

To, že je Európa po teroristických útokoch v pozore, si myslí aj Martin Fedor zo strany Sieť. „Bezpečnostná situácia je dynamická,“ vyhlásil v relácii. Ako dodal, nesmieme však pristúpiť na vnášanie chaosu a paniky medzi obyvateľov, pretože to je to, čo teroristi chcú dosiahnuť.

„Ak sa rozpráva o križovatke, na ktorej sa Európska únia nachádza, vidíme, že buď budeme schopní užšej spolupráce, alebo nás môže čakať rozvrat a rozpad,“ povedal Fedor, ktorý je takisto podporovateľom toho, že v schengene musí fungovať poriadok.

Fedor upozornil, že treba „vybalansovať bezpečnosť štátu a slobodu jednotlivca“. Myslí si, že v strane Sieť dokážu nájsť zhodu v bezpečnostnej a zahraničnopoli­tickej otázke, ale budú dbať na to, aby opatrenia neprekročili únosnú mieru, teda nezasiahli do slobody ľudí viac, ako je potrebné.

„Hranica medzi slobodou a bezpečnosťou môže byť tenká. Budeme dbať na to, aby neboli narušené hranice slobody,“ vyhlásil Fedor. Politici sa venovali aj opatreniam z tzv. antiteroristického balíčka, ktorý avizoval premiér Robert Fico.

Podľa Fedora Európa čelí hrozbe, ktorú žiaden štát, ani Nemecko, ani Francúzsko a ani Veľká Británia, nedokážu vyriešiť samostatne. Priestor na spoluprácu vidí v dvoch oblastiach. Prvou je spolupráca pri ochrane schengenu a lepšej kontrole vonkajších hraníc a druhou je spolupráca členských krajín EÚ v oblasti prevencie terorizmu.

Ako dodal, teroristi sú v tejto oblasti akoby o krok vpred, keďže útoky „boli v Paríži, vykonali ich Belgičania a zosnované mali byť v Sýrii“. Fedor preto tvrdí, že úloha tajných a spravodajských služieb je kľúčová.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Martin Fedor