Bralo v Strečne už skúmajú horolezci

Skalné bloky, ktoré sa nebezpečne posúvajú a ohrozujú frekventovanú cestu v Strečne začali v nedeľu skúmať horolezci. Merali odchýlky a pukliny, aby bolo možné určiť rozsah bezpečnostných opatrení priamo na skale aj nad cestou.

22.11.2015 18:10 , aktualizované: 20:00
strečno, geologický prieskum, Foto: ,
Geologický prieskum priamo na brale robili horolezci.
debata (22)

Horolezci skúmali bralo, ktoré sa nachádza hneď pod hradom Strečno. Spúšťali sa z výšky viac než 100 metrov. Na skale bol vždy jeden horolezec, ďalší dvaja ho istili priamo z hradných múrov. „Sú tam veľké previsy a ku tým previsom sa veľmi ťažko dostavajú,“ komentoval náročnosť práv Miroslav Novotný, ktorý zabezpečuje inžiniersko-geologický prieskum.

Horolezci, ktorých geológovia dopredu vyškolili, merali v skalách porušenia, pukliny, ich veľkosť i sklon. „Z toho sa bude ďalej počítať stabilita samotného skalného brala, a vypracuje sa projekt budúcich sanačných prác,“ dodal Novotný.

Pred týždňom naištalovali geológovia do skál dva nové dilatometre, ktoré merajú pohyb skalných blokov. Informácie z nich majú geológovia k dispozícii online. Ešte predtým robili prieskum pomocou dronov a teraz pristúpili k priamemu skúmaniu a meraniu skalných blokov. Kompletný obraz o stave brale ešte doplnia ďalšie merania.

„K tomu budú patriť aj laserové merania, ktoré budeme robiť z druhej strany Váhu, kde budeme tiež merať štrbiny a odchýlky, ktoré by mohli vznikať. Na základe týchto meraní a všetkých tých vstupov, ktoré získame horolezeckými výkonmi aj ostatnými meraniami budeme vedieť vypracovať správu inžiniersko-geologického prieskumu a nastaviť aj postup sanácie,“ uviedol minister životného prostredia Peter Žiga.

Inžiniersko-geologický prieskum má byť hotový do konca roka, pričom so stabilizáciou skalných blokov sa má začať na jar. Súčasťou opatrení, ktorými sa má zabezpečiť bralo a zastabilizovať skalné bloky, má byť aj galéria, ktorá by mala byť priamo nad cestou, aby ochránila vozidlá a vodičov pred padajúcimi kameňmi na jednej z najvyťaženejších slovenských ciest.

„Mala by byť nielen ochranným štítom počas sanačných prác, ale aj riešením do budúcnosti, pretože môžeme predpokladať, keď sa tieto veľké bloky zasanujú, tak bude dochádzať neustále k zvetrávaniu tohto brala a budú padať kamienky stále dole a táto galéria to môže do budúcnosti vyriešiť,“ povedal žilinský župan Juraj Blanár.

V nedeľu bola doprava v Strečne, medzi Žilinou a Martinom, aj s prestávkami zastavená na osem hodín. Veľké kolóny počas odstávky sa netvorili, keďže informácie o zastavení dopravy pod Strečnom boli dopredu avizované a medializované a v nedeľu je aj obmedzená kamiónová doprava. Policajné hliadky upozorňovali na uzáveru vodičov hneď za Žilinou a z druhej strany za Vrútkami.

Dopoludnia stálo v kolónach len asi 60 vozidiel. Problémy podľa žilinskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej neboli ani na odporúčanej obchádzkovej trase cez Terchovú. Horolezci budú v prieskume pokračovať zrejme aj nasledujúce dve nedele, kedy bude počas dňa treba premávku opäť odstaviť.

„Predpokladáme, že v rovnakých časových termínoch,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Žiline Vladimír Macášek. Či bude aj budúcu nedeľu zastavená doprava v Strečne od 8. do 16. hodiny rozhodne v pondelok krízový štáb.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #geologický prieskum #Strečno #Peter Žiga