Park pre Jaguar možno preskúmajú ešte raz

Odborníkov mali priamo pod nosom, ale vybrali si ľudí z druhého konca republiky. Lokalita pri Nitre, kde by mal stáť závod automobilky Jaguar Land Rover, je od septembra rozkopaná. Archeologický prieskum tu robí súkromná firma z Prešova.

23.11.2015 20:00
nitra, priemyselný park, jaguar land rover, Foto:
Priestor vyhradený pre priemyselný park.
debata (15)

Štátny Archeologický ústav SAV v Nitre, ktorého experti túto lokalitu poznajú, túto zákazku nedostal. Prieskum si objednala firma Strabag, ktorá tvrdí, že práce prešovskej firmy sú súčasťou hydrogeologického výskumu. Archeológovia by sem vraj mali prísť ešte raz.

Výrobné haly automobilky Jaguar Land Rover majú vyrásť v strategickom priemyselnom parku pri Nitre s rozlohou 733 hektárov. Množstvo zaujímavých nálezov tu našiel ústav pred budovaním infraštruktúry v rokoch 2005 až 2006 a neskôr pred výstavbou závodu Sony a s ním súvisiacich investícií.

Podľa riaditeľa Archeologického ústavu Mateja Ruttkaya bola lokalita posiata toľkými archeologickými objektmi, že po výskume vyzerala ako mesačná krajina. „Hustota odkrytých objektov je tu veľmi vysoká,“ povedal riaditeľ. Išlo o nálezy z kamennej a bronzovej doby, ďalej z obdobia Veľkej Moravy a tiež z čias keltského osídlenia.

"O to s väčším počudovaním sme sa dozvedeli, že výskum robí niekto iný. My sme pritom už dávno ako inštitúcia zahŕňali kompetentných telefonátmi a e-mailami, že by sme ako inštitúcia s najväčšími skúsenosťami, schopná robiť rýchlo a kvalitne, radi výskum robili, " poukázal na dnešnú situáciu šéf štátneho ústavu.

Momentálne prebieha v lokalite hydrogeologický prieskum, ktorý zabezpečuje firma Strabag. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá spadá pod rezort hospodárstva, ju vybrala na základe predložených cenových ponúk. „Keďže išlo o zákazku do 20-tisíc eur, nebolo treba verejné obstarávanie,“ tvrdí hovorca SARIA Richard Dírer.

Archeologický výskum si Strabag objednal z vlastnej iniciatívy, aby predišli škodám na prípadných náleziskách. „Máme vnútorné smernice, na základe ktorých sme v rámci predbežnej opatrnosti prizvali aj archeológov,“ odpovedala hovorkyňa spoločnosti Edita Novotná na otázku, ako prišli k prešovskej firme. Neodpovedala už na to, koľko ju to bude stáť. Tvrdí, že výška zákazky je súčasťou obchodných vzťahov.

Denník Pravda oslovil aj spoločnosť 376 A.D. z Prešova, ktorá si podľa obchodného registra vykonávanie archeologického výskumu zapísala iba pred rokom. Jej spoločníkmi sú dve firmy, jedna má sídlo vo Veľkej Británii, druhá v USA. Podarilo sa nám skontaktovať s konateľom Máriom Comissom.

Ten potvrdil, že práce sa začali koncom septembra a v súčasnosti je hotových asi 90 percent. Náklady na výskum vyčísliť nechcel. „Výskum ešte nie je ukončený. Ani na to nevidím dôvod,“ reagoval. Nevedel spresniť ani to, koľko archeológov sa v areáli pohybuje.

Hrob lengyelskej kultúry z kamennej doby. Foto: AÚ SAV
archeologický výskum, Hrob lengyelskej kultúry z kamennej doby.

Podľa Dírera nejde o predstihový archeologický výskum, ktorý krajský pamiatkový úrad nariaďuje pred investičným zámerom. Oficiálny archeologický prieskum sa bude robiť, až keď bude jasné, kto vybuduje strategický park. Zadaním hydrogeologického prieskumu sa aktivita SARIO končí. "Ďalej to má prebrať MH Invest,“ podotkol Dírer.

Z MH Invest, ktorá je dcérskou spoločnosťou ministerstva hospodárstva, na otázky denníka Pravda, čo sa týka archeologického prieskumu, neodpovedali. Rezort nám tiež odpovede nedal, odporučil nám kontaktovať MH Invest, ktorý podľa hovorkyne ministerstva Miriam Žiakovej zodpovedá za vybudovanie strategického par­ku.

Čo našiel Archeologický ústav v tejto lokalite

Najviac nálezov pochádzalo z neskorej kamennej doby a z bronzovej doby. Ide o 13. až 11. storočie pred naším letopočtom. Archeológovia preskúmali časť narušeného pohrebiska z bronzovej doby a našli aj pohrebiská z neskorej kamennej doby. Odhalili aj veľkomoravské sídlisko. Ďalšie osídlenie majú archeológovia doložené v rámci prieskumov celej plochy priestoru medzi Šindolkou a Dražovcami.

Na dvoch miestach doložili keltské osídlenie a na troch polohách zas germánske osady z rímskej doby či zaniknutú stredovekú osadu z 11. až 13. storočia. Z brehu rieky Nitry pochádzajú aj germánske žiarové hroby. Výsledky archeologických výskumov sa nachádzajú aj v jednej z tamojších výrobných hál.

Firma, ktorú založilo ministerstvo, by tak mala vysporiadať pozemky, pripraviť infraštruktúru, čo zahŕňa cesty aj parkoviská a dobudovanie inžinierskych sietí. Zadať by mala aj nový archeologický prieskum.

Výskum pod pozemkami budúcej automobilky prebieha podľa archeológa Petra Bistáka z Krajského pamiatkového úradu v Nitre tak, ako má. „Raz za mesiac tam chodím na kontrolu.“ Povrchový výskum podľa neho odhalil tri rozsiahle archeologického náleziská. Na ďalších miestach, kde sa povrchový výskum urobiť nedal, prebiehajú zisťovacie sondáže.

Miesto archeologického výskumu. Foto: AÚ SAV
archeologický výskum, jaguar, Miesto archeologického výskumu.

Jedno z nálezísk koliduje s plánovanou infraštruktúrou. Momentálne tam prebieha plošný archeologický výskum. „Objavy pochádzajú najmä z rímskeho obdobia, prípadne z nasledujúceho obdobia sťahovania národov. Je pravdepodobné, že sa hlbšie nájdu aj staršie. Miesta, ktoré boli vhodné pre život, boli v rôznych časových obdobiach osídľované viackrát,“ vysvetlil Bisták.

Výskumy v prípade veľkých investícií sa podľa Ruttkaya štandardne robia dlho pred plánovanou investíciou. Aj jeden až dva roky vopred. „Pre investora je to aj najpohodlnejšie. Teraz to však nebolo možné. Preto by bolo žiaduce, aby sa výskum urobil čo najrýchlejšie a najefektívnejšie, čo si bez použitia podrobného geofyzikálneho prieskumu neviem veľmi dobre predstaviť,“ pripomenul riaditeľ ústavu.

Pri geofyzikálnom prieskume sa používajú špecializované prístroje, ktorými sa prejde terén a identifikujú sa potenciálne archeologické objekty pod zemou. Ideálne podľa Ruttkaya je, keď sa potom pod dohľadom archeológov citlivo odstráni ornica a pokračuje archeologický výskum štandardnými metódami.

Termín uzatvorenia zmluvy s investorom ešte nie je známy. Minister financií Peter Kažimír veril, že ho oznámia tento mesiac.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #archeologický prieskum #Jaguar Land Rover