Poslanci prerokovali zvýšenie materskej dávky

Parlament prerokoval návrh novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého sa má od začiatku budúceho roka zvýšiť suma materskej dávky zo súčasných 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica.

24.11.2015 18:45
debata (3)

Poberateľom materskej dávky, ktorým vznikol nárok na túto dávku pred 1. januárom 2016 a nárok na materské im bude trvať aj po 31. decembri 2015, prizná Sociálna poisťovňa vyššiu sumu materskej dávky automaticky bez toho, aby si museli podávať žiadosť o jej vyplatenie.

Poslanec Viliam Jasaň (Smer) podal pozmeňujúci návrh, ktorým sa má odstrániť diskriminácia vdov a vdovcov, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004, pri posudzovaní opätovného vzniku trvalého nároku na pozostalostný dôchodok.

Rezort práce a sociálnych vecí predpokladá, že zvýšenie materskej dávky sa bude v budúcom roku týkať približne 24,2 tisíca poberateľov tejto dávky. "Priemerná mesačná suma materského bude v roku 2016 predstavovať 459,6 eura, čo je nárast o 32,8 eura v porovnaní so súčasným právnym stavom,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #materské