Fico odškrtol splnenie ďalších dvoch sociálnych opatrení

Splnenie ďalších dvoch opatrení z druhého sociálneho balíčka v stredu v detskom kútiku odškrtol na tabuli premiér Robert Fico.

25.11.2015 14:41
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (38)
Ide o zvýšenie maximálnej sumy príspevku na starostlivosť o dieťa na 280 eur a nárast sumy materskej dávky zo súčasných 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Predseda vlády pritom poukázal na to, že obe opatrenia v parlamente podporili aj opoziční poslanci. „Bola to najmä materská a jej zvyšovanie, ktoré získalo v parlamente podporu skoro všetkých poslancov národnej rady,“ povedal Fico. Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa podľa neho v parlamente podporila ústavná väčšina poslancov.

Nárast sumy materskej dávky pri hrubej mzde v sume 500 eur bude podľa Fica znamenať, že poberateľ takejto mzdy dostane od budúceho roka materskú dávku vo výške 356 eur mesačne, čo je približne o 25 eur viac ako v súčasnosti. Materská dávka tak bude podľa premiéra od začiatku budúceho roka vo výške 91 % čistého príjmu z práce pred odchodom na materskú dovolenku. „Nebránime sa tomu, aby sme v krátkom čase uvažovali o ďalšom zvyšovaní zo 70 na 75 percent,“ povedal premiér. Po takomto ďalšom zvýšení by podľa neho materská dávka dosahovala 100 percent čistého príjmu z práce pred nástupom na materskú dovolenku.

Predseda vlády tiež poukázal na zvýšenie maximálneho príspevku na starostlivosť o dieťa na 280 eur, čo podľa neho pomôže pracujúcim rodičom s deťmi vo veku do troch rokov. „Bez ohľadu na príjem človeka dostane rodič na dieťa 280 eur, ktoré môže použiť na zaplatenie nákladov, ktoré sa týkajú starostlivosti o jeho malé dieťa do troch rokov,“ povedal Fico. Toto podľa neho umožní aj rodičom s nižšími príjmami, aby si zabezpečili kvalifikovanejšiu starostlivosť o svoje dieťa a mohli chodiť do práce.

Maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 230 eur na 280 eur. Pôjde o maximálnu výšku príspevku v prípade, ak starostlivosť dieťaťu vo veku do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Príspevok na starostlivosť o dieťa vo veku do troch rokov pre toho rodiča, ktorý dá dieťa do štátnej alebo obecnej materskej školy, bude môcť dosiahnuť najviac 80 eur mesačne.

Zjednodušuje sa tiež administratívna náročnosť pri poskytovaní príspevku na starostlivosť o dieťa. Rodič už nebude povinný úradu práce a sociálnych vecí každý mesiac preukazovať výšku nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa. Ak sa o dieťa do troch rokov jeho veku stará napríklad starý rodič bez živnostenského oprávnenia, suma príspevku zostane vo výške 41,1 eura.

Od začiatku budúceho roka sa zvýši suma materskej dávky zo súčasných 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Materská dávka sa od 1. januára budúceho roka zvýši aj tým poberateľom, ktorí túto dávku začali alebo ešte len začnú dostávať ešte v tomto roku a budú v jej poberaní pokračovať aj po 1. januári budúceho roka.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sociálny balíček #materská dávka #príspevok na starostlivosť o dieťa