Polícia na strednom Slovensku pátrala po moslimoch či Araboch

Viaceré hotely a penzióny na strednom Slovensku navštívila v týchto dňoch polícia. Na dvere klopali aj v noci a hľadali cudzincov. Kontrole sa nevyhli ani vlaky či autobusy.

25.11.2015 19:00
debata (24)

Prečo si vybrali práve tento región, polícia neprezradila, bezpečnostný analytik Ivo Samson si myslí, že za tým môže byť podnet od spravodajských služieb.

„Boli u nás v piatok a pýtali sa recepčnej, či máme ubytovaných nejakých moslimov alebo Arabov. Neviem, ako by to recepčná mala vedieť, keď podľa pasu môže byť moslim aj Francúz, Belgičan či Nemec,“ hovorí o policajnej návšteve Ľudovít Kaník, majiteľ jedného z hotelov v Banskej Štiavnici a poslanec parlamentu.

Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová pre Pravdu povedala, že nešlo o celoslovenskú akciu, ale o bežný výkon služby v zmysle oprávnení daných zákonom o pobyte cudzincov. „V rámci preventívno-bezpečnostných opatrení, ktoré v súčasnosti vykonáva polícia, sa prijímajú aj opatrenia, ktoré určujú pravidlá ochrany schengenského priestoru,“ uviedla Baloghová. Tie spočívajú v kontrole dopravných prostriedkov, ubytovacích zariadení, vlakových a autobusových staníc. Ich cieľom je vyhľadať nelegálnych migrantov a v žiadnom prípade podľa jej slov nešlo o prehliadky zamerané výlučne na kontrolu hotelov a penziónov. Či sa im počas akcie podarilo nejaké osoby zadržať, neuviedla.

Majiteľka penziónu v centre Banskej Štiavnice pre Pravdu potvrdila, že policajti navštívili aj ich, žiadne osoby však z penziónu neodviedli. „Najskôr sme nevedeli, prečo prišli, či je to nejaká drogová razia. Ale potom recepčnej vysvetlili, o čo ide, a keď im povedala, že nikoho takého ubytovaného nemáme, pokojne odišli. Ani neviem o tom, že by sa v Štiavnici pohybovali nejakí Arabi,“ hovorí majiteľka penziónu.

Bezpečnostný analytik Samson: Bežný postup

I keď podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona môže takáto policajná akcia pôsobiť rasisticky, no keďže je celá Európa na nohách, dá sa to považovať za bežný postup. „Máme tu uznesenia najvyšších európskych inštitúcií, ktoré volajú po boji proti terorizmu. Pátra sa po teroristoch či potenciálne nebezpečných osobách. Na Slovensko mohli voľne prísť cez Schengen. Hranica je málo chránená a Slovensko chce dať na vedomie, že je pripravené brániť sa,“ mieni Samson.

Analytik upozornil, že na budúci rok Slovensko preberá predsedníctvo Európskej únie, takže sa môže stať terčom útokov. Odôvodňuje to tým, že budeme viac viditeľní vo svete a teroristom ide práve o to, aby sa zviditeľnili. Samson tiež apeluje na to, aby moslimská verejnosť na Slovensku, čo je možno tri- až štyritisíc ľudí, odsúdila terorizmus nielen formálne, ale aj efektívne a pre podobné policajné zásahy by mala mať v takejto situácii pochopenie.

„Vyzerá to ako diskriminácia, ale vzhľadom na to, kto pácha všetky tie útoky v Európe, je to celkom bežný postup. Keby teroristické útoky páchali Číňania alebo Vietnamci v takom rozsahu, ako ich páchajú moslimovia a predovšetkým Arabi, asi by sa tento záujem sústredil na vietnamskú a čínsku komunitu,“ vysvetľuje Samson. Ako ďalej dodal, napríklad v Belgicku množstvo moslimov zatkli takpovediac preventívne, a keď sa preukázala ich nevina, ihneď ich prepustili.

Polícia nepovedala, prečo boli razie na strednom Slovensku

Na otázku, prečo sa polícia zamerala práve na stredné Slovensko, polícia neodpovedala, Samson sa však domnieva, že Banskobystrický kraj si vytypovali na základe údajov, ktoré im poskytli spravodajské služby.

„Tie zrejme zistili v týchto oblastiach vyššiu koncentráciu podozrivých osôb. Slovensko je priestorom, kde by mohli mať potenciálni teroristi takzvaný odpočinkový režim, pretože doteraz sa tu o nich nikto špeciálne nezaujímal a napríklad Banská Štiavnica alebo Zvolen by im v tomto smere mohli vyhovovať,“ dodáva analytik.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #cudzinci #Ivo Samson