Štát opäť musí odškodniť sudcov a prokurátorov

Čo sa týka platov, tak sudcovia a prokurátori nebývajú ukrátení. Štát ich opäť musí odškodniť za to, že im na tento rok vláda Roberta Fica zmrazila zárobky. Rozpočet to bude stáť niekoľko miliónov eur, jednému sudcovi alebo prokurátori sa priemerne ujde okolo 3 600 eur. Parlament oklieštil mzdy vlani v novembri na návrh kabinetu. Dôvodom bolo šetrenie, ktoré malo priniesť viac ako tri milióny eur.

27.11.2015 07:00
vlada, Bajanik Foto: ,
Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.
debata (81)

Zmrazenie platov znamenalo, že sa nedvíhali spolu s vlaňajšou priemernou mzdou, od ktorej sa počítajú. Ústavný súd v stredu rozhodol, že je to protiústavné. Odôvodnenie, prečo sa k takémuto riešeniu priklonil, ešte nezverejnil. Jeho rozhodnutie sa týka vyše 1 400 sudcov a približne 900 prokurátorov.

Na Ústavný súd sa obrátila vlani v januári predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, ktorá najnovší posun víta. „Rozhodnutie Ústavného súdu o protiústavnosti zmrazenia platov sudcov pre rok 2015 je potvrdením princípu, že zákonné platy sudcov by nemali byť manipulovateľnou veličinou," reagovala Bajánková.

Poukázala na to, že ak chce parlament zasiahnuť do materiálneho zabezpečenia, ktoré sudcom garantuje zákon, musí mať vážny dôvod. Tým môže byť napríklad zlá finančná situácia štátu. V podaní namietala, že sudcovia brali v tomto roku rovnaké mzdy ako pred tromi rokmi.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že peniaze na dorovnanie nemá. Musí o ne požiadať rezort financií. Hovorí, že podľa predbežného odhadu pôjde asi o šesť miliónov eur. „Nález sa týka zmrazenia platov v tomto roku, teda sumu dostanú doplatenú za 12 mesiacov," spresnila jeho hovorkyňa Alexandra Donevová.

Generálna prokuratúra zatiaľ nemá vypočítané, koľko prokurátorom musí vyplatiť. „Prokuratúra podanie na Ústavný súd nepodala. Nedisponuje písomným vyhotovením nálezu, preto v tejto chvíli nevieme špecifikovať výšku nárokov vo vzťahu k jednotlivým prokuratúram," zhodnotila hovorkyňa Andrea Predajňová.

Podľa predsedu parlamentného ústavnoprávneho výboru Roberta Madeja treba verdikt súdu rešpektovať. Upozornil, že na budúci rok parlament platy sudcom a prokurátorom neobmedzil. „Je faktom, že platy sudcov sa zmrazovali už opakovane a nie jednorazovo podľa toho, či bola zlá finančná situácia štátu," podotkol Madej.
Aktuálne sa priemerná mesačná mzda sudcu či prokurátora pohybuje na úrovni 3 400 eur. Na novembrovej výplatnej páske im však pribudol 14. plat v priemernej výške okolo 2 500 eur. Trinásty dostali už v máji. Na oba benefity im stačilo odpracovať 95 dní v jednom polroku.

Od budúceho roka budú mať mzdy opäť vyššie asi o 280 eur. Presné číslo bude závisieť od priemernej mzdy, ktorá je v súčasnosti 969 eur. Plat sudcu a prokurátora sa odvíja od platu poslanca, ktorý zarába trojnásobok priemernej mzdy. Sudcovský plat je 1,3-násobkom poslaneckého. Rezortu spravodlivosti chýbajú peniaze aj na toto zvýšenie, potrebuje naň viac ako päť miliónov eur.

Sudcovia boj o svoje výplaty nevyhrali po prvýkrát. K zmrazeniu ich platov prikročila aj predchádzajúca vláda Ivety Radičovej v roku 2011. Ústavný súd, na ktorý sa vtedy obrátili poslanci Smeru, to však zrušil a štát musel sudcom a prokurátorom doplatiť zastavené mzdy za sedem mesiacov. Peniaze im prišli na účty len vlani, na jedného to bolo okolo 2 100 eur. Štát to vyšlo na vyše šesť miliónov eur.

Druhá Dzurindova vláda im zrušila štrnásty plat, ktorý sudcovia nedostávali štyri roky. Ústavný súd v roku 2007 označil zmeny v zákone o sudcoch o nevyplatení 14. platu za neústavné. A tak rozpočet musel uvoľniť asi 270 miliónov slovenských korún (takmer 9 miliónov eur), aby doplatil aj tento benefit.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #prokurátori #sudcovia