Vláda bude schvaľovať protiteroristický balíček

Slovensko bude v rámci protiteroristických opatrení zatiaľ meniť viac ako 15 zákonov. Rozhodnúť o nich má vláda na mimoriadnom zasadnutí. Obsah schvaľovanej legislatívy prezentoval premiér Robert Fico po stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Zákony sú predkladané v skrátenom legislatívnom konaní a poslanci budú o nich hlasovať na budúci týždeň. Slovensko k zmene legislatívy pristupuje po teroristických útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí a zranených bolo vyše 350 osôb.

27.11.2015 09:07
debata (8)

Vláda bude schvaľovať zmenu ústavy, predlžovať by sa mali lehoty pri obmedzovaní slobôd. V prípade podozrenia z terorizmu sa má zvýšiť lehota na zadržanie podozrivých pre orgány činné v trestnom konaní zo 48 hodín na 96 hodín. V prípade súdov sa navrhuje predĺžiť lehota na rozhodnutie o väzbe zo 72 hodín na 144 hodín. V prípade podozrenia z terorizmu pri vybraných trestných činoch sudca bude môcť rozhodovať o väzbe bez uvedenia dôvodov. Prokuratúra nebude musieť preukazovať dôvody väzby tak, ako je to v súčasnosti. Bude to obdoba obligatórnej väzby, ale vždy bude mať sudca možnosť nezobrať osobu do väzby, vysvetlil v stredu premiér Fico.

Rokovať sa bude aj o novelách upravujúcich právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. V prípade Slovenskej informačnej služby (SIS) sa navrhuje zaviesť inštitút predstieraného prevodu vecí a zámeny vecí. Ide jednoducho o fingovaný predaj a kupovanie vecí, ktoré sa dajú použiť pri teroristických činoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protiteroristické opatrenia