Slovensko už pripravuje žalobu proti kvótam

Slovensko už pripravuje žalobu proti rozhodnutiu väčšiny členských štátov EÚ o rozdeľovaní utečencov v štátoch európskej dvadsaťosmičky na základe povinných kvót. Oznámil to premiér Robert Fico.

27.11.2015 15:02
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (31)

„Žaloba je pripravená, ešte posudzujeme jej niektoré aspekty. Blíži sa dátum, kedy žalobu podáme,“ povedal Fico pred poslancami parlamentu. Dodal, že Slovensko nebude otáľať až do 18. decembra, keď vyprší lehota na podanie žaloby na únijnom súde.

Fico predtým tento mesiac oznámil, že Slovensko chce vo svojej žalobe spochybniť právomoc ministrov vnútra členských štátov Európskej únie prijať takéto rozhodnutie väčšinou hlasov. K slovenskej žalobe proti kvótam by sa podľa oznámenia Fica mohli pridať aj ďalšie krajiny. Premiér povedal, že táto téma by mala byť súčasťou rokovania premiérov krajín visegrádskej štvorky, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Prahe.

Plán na prerozdelenie žiadateľov o azyl medzi krajiny EÚ na základe povinných kvót plánuje na únijnom súde napadnúť tiež Maďarsko. Tamojší parlament predtým v tomto mesiaci schválil zákon, ktorým vláde premiéra Viktora Orbána poskytol právomoci k takémuto kroku.

Proti kvótam sa postavila aj nová poľská vláda. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak za chybu označil rozhodnutie predchádzajúceho poľského kabinetu prijať 7000 utečencov.

O prerozdelení 120 000 utečencov rozhodli ministri vnútra štátov EÚ jasnou väčšinou hlasov v septembri. Proti sa pri hlasovaní postavili okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #žaloba #utečenci #kvóty pre cudzincov #prerozdelenie utečencov