Slovenskú vedu má podporiť čínska investícia

Peniaze z Číny podporia výskum na Slovensku. Čínska firma ZTE Corporation má zainvestovať 20 miliónov eur do nového výskumného a servisného centra, ktoré bude v bratislavskej Mlynskej doline.

29.11.2015 15:00
Vedecký park, Bratislava Foto: ,
Vedecký park sa nachádza v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (25)

ZTE sa špecializuje na telekomunikačné zariadenia a ako prvá prejavila záujem o spoluprácu so slovenskými vedcami. Je tiež strategickým technologickým partnerom mobilného operátora 4ka.

V Mlynskej doline bol nedávno dokončený vedecký park, kde sa má sústrediť výskum zameraný na biomedicínu či biotechnológie. Spadá pod Univerzitu Komenského. V jeho blízkosti sa nachádza Fakulta informatiky a informačných technológií STU. Obe tieto inštitúcie sa zapoja do projektu nového výskumného a servisného centra. Čínsky investor, ktorý pôsobí v 160 krajinách, s nimi tento týždeň podpísal predbežnú dohodu.

Michal Reis z Vedeckého parku UK spresnil, že cieľom projektu je priniesť na Slovensko najnovší výskum v oblastiach prepojených na informačné a komunikačné technológie. „Financovanie centra bude plne v réžii súkromnej spoločnosti ZTE a nepočíta sa s podporou od štátu,“ uviedol.

V pláne je tiež vytvorenie takmer stovky pracovných miest, ktoré by mali vzniknúť do roku 2020. Či sem prídu pracovať aj zahraniční vedci, zatiaľ nie je jasné. „V súčasnom stave, keď bola podpísaná predbežná dohoda, nie je presne vyšpecifikované, z akých štátov budú odborníci, ktorí tam budú pracovať,“ povedala Petra Kotuliaková z Fakulty informatiky a informačných technológií STU. Predpokladá však, že v centre budú odborníci z oboch krajín, keďže má ísť aj o prenos časti know-how. „Ráta sa s tým, že na určitej časti sa budú podieľať aj študenti a zamestnanci fakulty informatiky a vedeckého parku,“ dodala Kotuliaková.

V oblasti aplikovanej informatiky je Čína pred nami. „Ak sa nám podarí preniesť časť jej know-how na Slovensko a spoločne s našimi odborníkmi posunúť vývoj dopredu, je to pre nás obrovská príležitosť,“ zdôraznil Pavel Čičák, dekan Fakulty informatiky STU. Termín podpisu finálnej verzie a spustenia projektu však zatiaľ nie je určený, ešte predtým ju musia schváliť senáty akademických inštitúcií a vedenie čínskej spoločnosti.

Sinológ Martin Slobodník z Filozofickej fakulty UK predbežnú dohodu vníma v zásade pozitívne. „Je to nový druh spolupráce medzi Čínou a krajinami strednej Európy, ktorý sa neobmedzuje primárne na obchod alebo investície do tovární, ale ako pokus o nadviazanie spolupráce v dynamicky sa rozvíjajúcej vedeckej oblasti,“ zhodnotil Slobodník. Dôležité podľa neho bude, ako sa spolupráca prejaví v praxi. „Teda do akej miery to bude servisné centrum a do akej miery naozaj výskumné, lebo to je pre nás zaujímavejšie. Ale aj pre nich. Mohlo by to byť prínosom pre obe strany,“ myslí si.

Podľa Gabriely Pleschovej z Ekonomickej univerzity, ktorá sa venuje vzťahom Číny a strednej Európy, je zaujímavé, že čínsky investor je zároveň strategickým partnerom štvrtého mobilného operátora. Čína v oblasti telekomunikačného biznisu investovala aj v susednom Maďarsku. „Pre mňa je to signál, že pre čínske firmy sa aj stredná Európa stáva významnou. Zrejme potrebujú slovenských partnerov, cez ktorých by mohli ešte výraznejšie preniknúť v regióne,“ mieni Pleschová. V súvislosti s novým centrom podľa nej zatiaľ nie je celkom jasné, do čoho čínsky partner presne investuje. „Či to bude materiálne vybavenie a aké, alebo si to budú účtovať ako poskytnuté služby,“ upozornila Pleschová. Ak je čínska firma partnerom mobilného operátora, môže to byť tiež signál, že sa pre študentov informatiky chce prezentovať ako potenciálny zamestnávateľ a vychovať si odborníkov.

Centrum sa má zaoberať aplikovaným výskumom v oblastiach informačných a komunikačných technológií, biotechnológie, bioinformatiky. Univerzitný vedecký park vznikol tento rok, financovaný bol najmä z eurofondov. Zameraný je na oblasti biomedicíny, biotechnológie, enviromedicíny a socioekonomiky, pričom má prepájať vedeckú sféru s firemnou a štátnou. Fakulta informatiky STU si zas podľa Kotuliakovej dlhodobo buduje vzťahy s podnikmi v oblasti telekomunikačných operátorov a sieťových podnikov. Časť študijného programu sa tvorí priamo s partnerskými organizáciami a v súčasnosti má vyše tisíc študentov. Odborníkov v tejto oblasti je však podľa Kotuliakovej stále nedostatok.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #biotechnológia #veda a výskum #biomedicína