Slovensko dobrovoľne prijme 149 kresťanov z Iraku

Slovensko na dobrovoľnom princípe prijme 149 kresťanských utečencov, ktorí žijú v Iraku. Do krajiny prídu v najbližších dňoch, povedal to v pondelok novinárom minister vnútra Robert Kaliňák.

30.11.2015 14:59
debata (67)

Spomínaný počet migrantov je oveľa nižší, než by na Slovensko pripadlo v rámci prerozdelenia utečencov na základe povinných kvót, ktoré Slovensko odmietlo a ktoré mieni napadnúť na súde už v tomto týždni.

„Pomáhame ľuďom, ktorí by prišli o život, ak by sme im nepomohli. Ide o tých, ktorí sú ohrozovaní terorizmom,“ povedal Kaliňák. Utečenci budú po príchode umiestnení do azylového tábora v Humennom. V ďalšej integrácii do života im bude pomáhať aj katolícka cirkev.

Spomínaní utečenci tvoria podľa Kaliňáka 25 rodín, medzi dospelými je lekár a programátori.. Náklady na pobyt utečencov sa budú hradiť z peňazí už vyčlenených na azylovú politiku.

Slovensko v terajšej migračnej kríze odmietlo prerozdeľovanie utečencov na základe povinných kvót. O rozmiestnenie 120 000 utečencov v EÚ rozhodli ministri vnútra štátov EÚ jasnou väčšinou hlasov v septembri.

Vláda premiéra Roberta Fica vzápätí oznámila, že sa tomuto rozhodnutiu nepodriadi a že ho napadne na súde. Kaliňák povedal, že žalobu kabinet prerokuje na svojom zasadnutí v stredu a následne ju predloží súdu.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Irak #utečenci #Robert Kaliňák