Prezidentovi predložia ďalších 15 kandidátov na sudcov

Súdna rada ústnym vypočutím ukončila preverovanie ďalších 15 kandidátov na sudcov a predloží ich zoznam na vymenovanie za sudcov prezidentov Andrejovi Kiskovi.

30.11.2015 18:34
debata (3)

Noví sudcovia v prípade vymenovania prezidentom nastúpia na voľné miesta sudcov na slovenské súdy, kde uspeli vo výberových konaniach. Zároveň členovia súdnej rady na neverejnom rokovaní posudzovali podklady z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) v prípade ďalších ôsmich kandidátov, všetci splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť a súdna rada ich ešte bude musieť pred predložením prezidentovi ústne vypočuť. Doteraz preverovaním sudcovskej spôsobilosti na základe podkladov NBÚ neprešiel jeden kandidát. Minulý týždeň prezident Andrej Kiska vymenoval prvých 17 sudcov, ktorí prešli previerkami podľa nových pravidiel.

Preverovanie sudcovskej spôsobilosti NBÚ bolo najdiskutovanejšou zmenou, ktorá začala platiť v justícii od septembra minulého roka. Ústavný súd pozastavil účinnosť paragrafov týkajúcich sa už vymenovaných sudcov, NBÚ tak preveruje iba kandidátov na sudcov. Súdna rada na základe podkladov z NBÚ a výsledkov výberového konania komplexne posudzuje uchádzačov a rozhoduje o ich predložení prezidentovi.

Kancelária Súdnej rady SR doposiaľ zaslala Národnému bezpečnostnému úradu 60 žiadostí o zabezpečenie podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch spôsobilosti kandidátov na sudcu. NBÚ zaslal spolu podklady pre 41 kandidátov na sudcu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Súdna rada