Za pretáčanie tachometra dostal podmienku

Predal auto s pretočenými kilometrami a keď na to noví vlastníci prišli, majiteľa autobazára zažalovali.

30.11.2015 20:00
Krajský súd, Trenčín Foto: ,
Krajský súd v Trenčíne odsúdil majiteľa autobazára za pretáčanie kilometrov na dvanásť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 16 mesiacov.
debata (18)

Krajský súd v Trenčíne ho v pondelok odsúdil na dvanásť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 16 mesiacov. Potvrdil tak rozsudok prvostupňového súdu a proti tomuto rozhodnutiu už nie je možné podať odvolanie. Od marca budúceho roku budú za takéto podvody tresty oveľa prísnejšie.

Na súd v pondelok majiteľ autobazára Pavol Š. (51) neprišiel, požiadal ho, aby rozhodol v jeho neprítomnosti. Zastupoval ho advokát Matej Valient, ktorý sa však k rozsudku odmietol vyjadriť.

Fiat Ducato kúpil autobazár Pavla Š. v Žabokrekoch nad Nitrou od nemeckého predajcu jazdených áut v Mníchove. V júni 2011 auto kúpila slovenská firma, partia ľudí, ktorí na ňom chceli dochádzať za prácou v Rakúsku. Fiat mal podľa tachometra najazdených 138-tisíc kilometrov a zaplatili zaň 11 400 eur. Jazdili na ňom asi tri mesiace, keď sa na aute zadrel motor. Majiteľ autobazára dal Fiat opraviť, ale potom vystavil firme faktúru za opravu, žiadal 800 eur, inak jej vraj auto nevydá.

„To ma nahnevalo, mali sme platiť za opravu, aj keď bolo auto v záruke. Nedalo mi to a zistil som si pôvodného majiteľa v Nemecku. Bola to cestovná kancelária a odtiaľ mi bez problémov poslali doklad z posledného servisu, kde bolo uvedených vyše 480-tisíc najazdených kilometrov. Keď sme to majiteľovi autobazára oznámili, povedal nám, že to môžeme dať na súd, že to bude trvať dva – tri roky. V tom mal pravdu,“ vraví Marek Kucka, jeden zo spolumajiteľov firmy, čo auto kúpila.

Predajca aj v prípade jazdených áut zodpovedá za ich chyby, ktoré mali v čase predaja a o ktorých vedel. Záručná lehota je v tomto prípade jeden rok.

Okresný súd v Partizánskom a v pondelok aj Krajský súd v Trenčíne dospeli k názoru, že majiteľ autobazára vedel o zásahu do tachometra a úmyselne túto skutočnosť kupujúcemu zamlčal. „Svojím konaním obžalovaný spôsobil spoločnosti škodu vo výške 2 923 eur a súd ho uznal za vinného z prečinu podvodu,“ povedal Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Podľa súdu, kým bolo auto na území Nemecka, existovali presné údaje o stave kilometrov, a tie hovorili o 480-tisíc kilometroch. Keď však prišlo na Slovensko, zrazu malo 138-tisíc kilometrov. Súd je presvedčený, že nemecký autobazár nemal záujem meniť stav kilometrov, auto kúpil za 6 250 eur a približne za toľko aj predal. To zodpovedalo stavu auta. Slovenský autobazár však už predal auto za podstatne vyššiu cenu.

Jazdených áut so stočenými kilometrami sú na Slovensku tisíce. Pravda nedávno upozornila, že takýmto podvodom by mal zabrániť celoeurópsky register, na ktorý sa napojilo aj Slovensko. Údaje o vozidle sa budú zapisovať na STK, v autoservisoch a na polícii.

Okrem toho začne v marci budúceho roku platiť nový zákon o trestoch a pokutách, ktorý umožní potrestať vinníkov pokutami, prípadne aj stratou licencie na predaj áut.

Pokuty až do výšky 50-tisíc eur bude udeľovať Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Tá zatiaľ nespresnila, ako chce podvody so stáčaním kilometrov zisťovať. „Vítame túto právnu úpravu, pretože rieši to, čo doteraz nebolo riešené. Samozrejme, máme na to mechanizmy, pripravíme metodiku aj techniku kontroly. Musíme počkať, kým vyjde zákon, aby sme vedeli, aké kompetencie vlastne máme,“ uviedla Danuša Krkošová, hovorkyňa SOI.

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského u nás sa kupuje a aj bude kupovať veľa jazdených vozidiel. Ľudia nemajú peniaze na to, aby si zaobstarali každých šesť rokov nové vozidlo. To je dôvod, prečo robiť podvody, aby sa zvýšila predajná cena auta. Stáčanie kilometrov sa v súčasnosti dá stíhať ako trestný čin podvodu, ale je potrebné dokázať úmysel, že človek chcel manipuláciou s tachometrom získať nejaký prospech. Ak sa nenájde konkrétny vinník, kupujúci môže dosiahnuť iba zrušenie zmluvy.

„Po novom bude trestne zodpovedný ten, čo pretáča kilometre, aj ten, čo takéto auto predáva alebo ponúka v inzeráte, alebo len vlastní zariadenie potrebné na pretáčanie kilometrov,“ upozornil Bazovský.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #stáčanie tachometra