Výpovede zdravotných sestier ohrozujú kľúčové oddelenia nemocníc

Asi pre tisíc zdravotných sestier začína od utorka plynúť dvojmesačná výpovedná lehota. Väčšina je z kľúčových oddelení, ktorými sú jednotky intenzívnej starostlivosti či anestéziologicko-resuscitačné. Sestry na nich musia mať špecializované vzdelanie a nahradiť ich bude pre nemocnice zložité.

01.12.2015 12:00
zdravotné sestry, štrajk Foto: ,
Výpovede podalo v pondelok aj 130 sestier z nemocnice v Poprade.
debata (31)

K 660 sestrám zo Žiliny, z Prešova a Bojníc, ktoré dali výpovede minulý týždeň, sa včera pridalo 64 sestier z Univerzitnej nemocnice v Košiciach, 130 sestier z nemocnice v Poprade a 106 sestier z Fakultnej nemocnice v Trnave.

Ďalších 12 výpovedí pribudlo opäť v Bojniciach. Celkovo dalo výpovede 972 sestier. Odchádzajú prevažne z jednotiek intenzívnej starostlivosti, anestéziologicko-resuscitačných, detských a novorodeneckých oddelení, traumatológie, chirurgie, cievnej chirurgie aj z operačných sál.

„V súčasnosti pracuje v našej nemocnici 1 175 sestier a pôrodných asistentiek a môžem potvrdiť, že v pondelok podalo výpovede 64 sestier konkrétne z dvoch našich pracovísk anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislava Šustová. Ako bude vedenie ďalej postupovať, už nespresnila.

Bez kľúčových oddelení nemocnica nemôže fungovať. „Na JIS a ARO sú práve pacienti s ohrozením života, po operáciách, s náhlymi príhodami, či už brušnými, neurologickými a podobne,“ vysvetlil predseda sekcie anestéziologických sestier Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc. Sestry, ktoré tu pracujú, musia mať doplnenú špecializáciu, preto je ich ťažké nahradiť.

Na týchto oddeleniach sa podľa Laurinca nachádza aj náročné technické a prístrojové vybavenie na monitoring pacientov, napríklad dýchacie prístroje. Ich obsluha nie je jednoduchá záležitosť. „Ak príde nová sestra pracovať na takéto oddelenie, potrebuje niekoľko mesiacov, kým sa zaučí,“ dodal predseda sekcie.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pristúpila k výpovediam preto, lebo nie sú naplnené požiadavky sestier, ktoré sa týkajú nielen platov. „Vláda schválila legislatívu, na ktorú nie sú zabezpečené finančné zdroje, pričom dlhodobo nevie zabezpečiť dostatok zdravotníckych pracovníkov,“ povedala prezidentka komory Iveta Lazorová.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa rokovať so sestrami nechystá. Garantuje, že ich platy od januára dolu nepôjdu. Vyhlásil, že ak sa tak stane, odstúpi z funkcie. Sestry sú podľa vedenia komory rozčarované z ministrových vyhlásení a žiadajú, aby namiesto neho riešil situáciu premiér Robert Fico.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Slovenská komora sestier #výpovede sestier