Učitelia majú adventný kalendár, v každom okienku je hriech rezortu školstva

Predvianočné prekvapenie ministrovi školstva pripravili v utorok učitelia v Považskej Bystrici.

01.12.2015 16:32
učitelia, adventný kalendár Foto: ,
Považskobystrickí učitelia predstavili novú webovú stránku, na ktorej je pošta pre ministra školstva aj originálny adventný kalendár.
debata (21)

Na internete spustili webovú stránku velkaprestavka­.sk, na ktorej môžu učitelia aj rodičia žiakov z celého Slovenska písať ministrovi.

Zároveň na ňu umiestnili originálny advetný kalendár, za každým okienkom sa skrýva jeden „hriech“ rezortu školstva.

Dnes sa otvorilo prvé okienko. Je na ňom fotografia učiteľky, ktorá rieši technický problém celkom kurióznym spôsobom. Chcela premietať žiakom strednej školy obrázky z počítača pomocou projektoru. Z domu si priniesla vlastný počítač aj predlžovačku, ale prepájací kábel medzi počítačom a projektorom je príliš krátky. Aby si pomohla, postavila na školskú lavicu stoličku, na ňu dva odpadové koše na seba a na ne kladie počítač. Tak ho dokáže prepojiť s projektorom, ktorý je pripevnený pod stropom.

„V školách je veľký nedostatok učebných pomôcok, nedotiahnuté veci z hľadiska vybavenia technikou. V kalendári pranierujeme rôzne nedostatky, poukazujeme na schátrané budovy, deti sa učia často v nezdravých podmienkach, ale v kalendári sú aj otázky odmeňovania. Máme tam napríklad platový výmer začínajúcej učiteľky v materskej škole, jej prvá výplata bola 350 eur, aj dôchodkový výmer učiteľky, ktorá učila celý svoj život, naučila stovky ľudí písať a čítať a teraz má vyžiť zo 400-eurového dôchodku,“ vraví Anna Jančová, jedna z organizátoriek iniciatívy považskobystrických učiteľov.

Titulná stránka webu považskobystrických učiteľov. Foto: www.velkaprestavka.sk
webová stránka učiteľov Titulná stránka webu považskobystrických učiteľov.

Každý deň sa dá na kalendári otvoriť iba jedno okienko, tak ako je to v adventných kalendároch zvykom. Len za okienkom nie je kúsok čokolády, ale kus blenu, jeden z problémov, čo trápia zamestnancov školstva. Tieto poznatky poslali učitelia z celého Slovenska. Pod advetným kalendárom je na webovej stránke priestor pre písanie listov ministrovi školstva. Tu môžu ľudia písať svoje vianočné želania, čo by chceli, aby sa zmenilo v školstve. Je to ďalšia iniciatíva považsksobystric­kých pedagógov.

„Túto iniciatívu sme nazvali Deti píšu Ježiškovi, rodičia a učitelia ministrovi. Zmyslom tohto projektu je upozorniť nielen ministerstvo školstva, ale aj verejnosť na problémy, ktoré v školstve sú, ktoré sú často systémové a je potrebné ich riešiť. Je to aj priestor pre verejnosť, ľudia majú možnosť vyjadriť sa, čo by sa v školstve malo zmeniť, ako by sa to malo zmeniť a prečo,“ vysvetľuje Jozef Šujak z považskobys­trického gymnázia.

Webovú stránku spracoval programátor Jaroslav Semančík, vývojár webových aplikácií. Vraví, že obsluhovať túto stránku je veľmi jednoduché. Na spodnej časti stránky je rámček, do ktorého je možné napísať svoj podnet. Keď potom človek klikne na príkaz Poslať, list sa dostane do mailovej schránky ministra školstva a zároveň je viditeľný aj verejne. Tak si človek môže prečítať aj ďalšie odkazy, a ak sa mu niektorý zvlášť páči, môže ho „lajknúť“ a dať mu šancu, aby sa prepracoval na popredné miesto. Ak autor uvedie mesto alebo obec, odkiaľ pochádza, na mapke Slovenska sa objaví červená bodka na tomto mieste. Popoludní sa začala mapka zapĺňať červenými bodkami zo všetkých častí Slovenska.

„Je to vianočná pošta, preto by mala vyvrcholiť na Vianoce. A pretože do nového roka sa má vstupovať s nejakými predsavzatiami, je tam priestor pre druhú stranu pokúsiť sa začať riešiť problémy, aj keď sa nedá všetko naraz a hneď. Boli by sme veľmi radi, keby sme sa dočkali nejakej odozvy z ministerstva,“ dodal Jozef Šujak.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #ministerstvo školstva #Považská Bystrica