Čislák: Niektoré sestry výpovede stiahli

V každej nemocnici už evidujú späťvzatie výpovedí zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a ďalšie sestry sa zaujímajú o možnosť si výpoveď rozmyslieť. Na utorňajšom brífingu to vyhlásil minister zdravotníctva Viliam Čislák.

01.12.2015 17:10
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (73)

Nemocnice ponúknu sestrám právne poradenstvo, aby podľa ministra nemuseli platiť pokutu odborom za stiahnutie výpovede. Riaditelia nemocníc, v ktorých sestry podali výpovede, si trúfajú zabezpečiť zdravotnú starostlivosť od februára v plnom rozsahu, hoci aj pri odložení elektívnej starostlivosti, uviedol šéf rezortu.

Ako priblížil Čislák, doposiaľ podalo výpoveď 960 sestier. Vo Fakultnej nemocnici v Trnave evidujú 105 výpovedí, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice je to 64 výpovedí sestier, konkrétne z dvoch pracovísk anestéziológie a intenzívnej medicíny. „V košickej univerzitnej nemocnici pracuje 1 093 sestier a 78 pôrodných asistentiek. Priemerný plat obidvoch skupín je 940 eur,“ povedal riaditeľ nemocnice Milan Maďar.

V pondelok zaznamenali v prešovskej nemocnici 395 výpovedí. „Dnešný deň máme prvé späťvzatie výpovede a viac ako 40, do 50 zamestnancov sa informovalo o možnostiach späťvzatia,“ poznamenal riaditeľ nemocnice Radoslav Čuha. K 30. novembru dalo v Nemocnici Poprad výpoveď 125 sestier, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline podalo výpoveď doteraz 215 sestier.

Minister Čislák opäť zdôraznil, aby sestry, pôrodné asistentky a všetci ostatní zdravotnícki pracovníci nepodľahli tlaku šéfky odborov Moniky Kaveckej, ktorá aktuálnu situáciu využíva na svoje politické ambície.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Viliam Čislák