Čo ešte odhalila školská inšpekcia v Žiline

Žiaci katolíckej strednej školy v Žiline inšpekcii prezradili, že na hodinách Tomáša Ondroviča sa viac hovorilo o jeho postojoch ako o tom, čo sa mali učiť.

02.12.2015 14:30
debata (7)

„Podľa ich vyjadrenia sa v priebehu vyučovacích hodín takmer vôbec neučili, nakoľko často diskutovali o témach týkajúcich sa Ruska a Židov," dodala Kalmárová. Žiaci pritom priznali, že niekedy učiteľa sami nahovorili, aby sa neučili. To, aký postoj mali stredoškoláci k jeho názorom, záviselo aj od toho, čo si o danej téme sami mysleli.

Po medializácii prípadu Ondrovič v septembri na základe dohody s riaditeľom v škole skončil.

Štátna školská inšpekcia riaditeľovi školy pripomenula, že škola má mať vypracovaný systém kontroly toho, či sa žiaci učia to, čo majú. Robí sa napríklad formou návštevy hodín daného učiteľa zo strany iného kolegu. Ondrovič v škole pôsobil dva školské roky, učil ekonómiu, informatiku, manažment a úvod do sveta práce. Keďže istý čas pôsobil ako učiteľ informatiky, inšpekcia pripomenula, že žiakov mal viesť práve k tomu, aby vedeli skúmať informácie z rôznych zdrojov, porovnávať ich, posudzovať ich spoľahlivosť, aby vedeli rozpoznávať nepravdivé, zavádzajúce a škodlivé informácie. Na jeho osobnej stránke však boli jednostranné, tendenčné materiály a časť z nich z nedôveryhodných zdrojov.

Keďže v čase inšpekcie už nebol zamestnancom školy, inšpekcia zaviazala riaditeľa, aby prijal opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov. Tie následne pôjde inšpekcia znovu skontrolovať. Očakáva pritom „prijatie série systémových opatrení, medzi ktoré patrí určite poznanie postojov a názorov žiakov a takisto poznanie charakteru pedagogického pôsobenia učiteľov školy".

Riaditeľ školy tvrdí, že o spomínanom vystupovaní učiteľa na hodinách nevedel. V reakcii na výsledky inšpekcie tvrdí, že Štátnej školskej inšpekcii vyjadril svoj nesúhlas k dotazníku pre žiakov, ktorý bol podľa neho minimálne mätúci. „Pre mňa je rozhodujúce to, čo o jeho pôsobení písali v dotazníku kolegovia učitelia a ako celú vec vyhodnotila polícia. V žiadnom prípade nechcem obhajovať daného exučiteľa, ale myslím si, že takéto postoje sa v škole dajú utajiť. Na čo asi tak príde vedúci pracovník počas hospitačnej činnosti, ak nie je priamo zameraná na danú tému? Neviem si celkom predstaviť učiteľa, ktorý počas hospitácie vychvaľuje totalitné režimy," uviedol riaditeľ školy Viliam Riško.

Potvrdil, že škola má do Vianoc prijať konkrétne opatrenia. Aké budú, akým spôsobom sa bude zaujímať o to, ako pôsobia na svojich žiakov učitelia a ako bude podporovať výchovu k tolerancii, bližšie nešpecifikoval. „Momentálne ich pripravujeme a v lehote budeme o našich opatreniach informovať kompetentné orgány," dodal. Škola podľa neho „svojím hodnotovým zameraním a postojmi podporuje výchovu k tolerancii k všetkým… okrem iného aj k ešte nenarodeným a nevyliečiteľne chorým…"

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #školstvo #inšpekcia