Odmeny rozdajú štyri ministerstvá

Na koncoročné odmeny štát nadelil vyše 30 miliónov eur pre približne 126-tisíc svojich zamestnancov. Odmeny tak dostane vyše jedna tretina zamestnancov, ktorých je vo verejnej sfére cez 350-tisíc. Z dvanástich ministerstiev si na Vianoce prilepšia pracovníci štyroch rezortov - vnútra, obrany, školstva a justície. Ostatné ministerstvá ani Úrad vlády neplánujú svojim úradníkom vyplatiť žiadne koncoročné odmeny.

02.12.2015 12:00
debata (7)

V priemere 440 eur na Vianoce dostane 41-tisíc policajtov, hasičov, horských záchranárov či úradníkov patriacich pod rezort vnútra. O dvesto eur si prilepší aj asi 10-tisíc učiteľov a zamestnancov, ktorí prešli reformou verejnej správy ESO pod rezort vnútra. Ide o bilingválne gymnáziá a špeciálne školy. Ešte vyššie odmeny v priemere 700 eur čakajú asi 4 500 zamestnancov justície. Ku koncu roka si polepšia aj vojaci, ktorých príjem je nižší ako 600 eur. Sto eur uvidí v peňaženke pred sviatkami aj asi 71-tisíc učiteľov.

Najštedrejšie bude ministerstvo vnútra. To vyplatí svojim zamestnancom okolo 20 miliónov eur. Odmeny dostanú policajti, hasiči, horskí záchranári, úradníci aj učitelia patriaci pod okresné úrady. Rezort uviedol, že na odmeňovanie svojich zamestnancov má vyčlenený balík každý rok, ktorý závisí od úspor. „Znamená to, že nežiadame ďalšie prostriedky a nezaťažujeme tak dodatočne štátny rozpočet," povedalo tlačové oddelenie ministerstva vnútra. Podľa neho ide o výkonnostné odmeny. Pri ich výpočte sa zohľadňuje dĺžka služby, hodnosť, služobné zaradenie. Dôvodom poskytnutia odmien sú dosiahnuté výsledky policajtov, hasičov a taktiež ostatných úradníkov ministerstva vnútra počas celého roka.

Policajti získajú odmenu tento rok už druhýkrát. Výkonnostné odmeny v priemernej výške okolo 300 eur dostali aj v lete. „Policajti dostávajú výkonostné odmeny aj na základe hodnotenia prezidenta policajného zboru v prvom polroku. Týkalo sa to asi 18-tisíc policajtov a bolo to zhruba 5 miliónov eur," povedal hovorca ministra vnútra Ivan Netík.

Ministerstvá, ktoré udelia odmeny

rezort suma na odmeny počet zamestnancov priemerná výška
vnútro 18 miliónov eur 41-tisíc 440 eur*
vnútro 2 milióny eur 10-tisíc 200 eur**
obrana 600-tisíc eur nezverejnili nezverejnili***
súdnictvo nezverejnili 4 500 700 eur
školstvo 9,6 milióna eur 71-tisíc 100 eur

*policajti, hasiči, horskí záchranári a úradníci rezortu
** asi 10-tisíc učiteľov a zamestnancov škôl, ktorí prešli pod rezort vnútra v rámci reformy verejnej správy ESO
***dostanú vojaci, ktorých príjem je nižší ako 600 eur

Na Vianoce budú mať vyšší príjem tiež úradníci rezortu spravodlivosti či zamestnanci súdov. Tých je asi 4 500. Sudcovia nedostanú nič, na odmeny budú mať nárok podľa zákona až od budúceho roka. Výška priemernej odmeny by mala byť okolo 700 eur. „Na základe vývoja čerpania mzdových prostriedkov sa vytvoril priestor aj na pridelenie odmien zamestnancom, a to v priemernej výške 700 eur na zamestnanca justície. Ide o bežných zamestnancov, nie sudcov," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Odborová predáčka justície Marta Božková povedala, že finančné prostriedky sa „našli" hlavne kvôli tomu, že administratívni zamestnanci súdov si tieto prostriedky vybojovali formou štrajku. „Ministerstvo iba doplnilo stav finančných prostriedkov na účtoch jednotlivých súdov podľa sumy, aká im do výšky 700 eur na osobu chýbala. Zvyšné financie si súdy musia vykryť zo svojich ušetrených prostriedkov," uviedla Božková. Dodala, že na súdoch peniaze ušetrili najmä pri PN-kách.

Odmien sa dočká aj časť slabšie zarábajúcich vojakov. Rezort obrany na ne určil 600-tisíc eur, ktoré sa mu podarilo cez rok ušetriť. „Tí zamestnanci, ktorých hrubý príjem nepresahuje 599,50 eura a kvalitne a zodpovedne si plnili svoje úlohy, budú veliteľom odmenení," reagovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Rezort však tvrdí, že nejde o vianočné odmeny.

Odmenu sto eur v decembrovej výplate má dostať aj približne 71-tisíc učiteľov, na ktoré rezort školstva vyčlenil takmer 10 miliónov eur. Najväčšie školské odbory upozornili, že vyplatenie odmien sa nemusí týkať každého – odmeny pre zamestnancov v škôlkach, základných umeleckých školách, školských kluboch detí, centrách voľného času, v jedálňach a internátoch závisia od hospodárenia a rozhodnutia miest a obcí, ktoré sú ich zriaďovateľmi. Podobne o odmenách pre zamestnancov vysokých škôl rozhodne ich vedenie.

Ministerstvá, ktoré neudelia odmeny

  • doprava
  • financie
  • hospodárstvo
  • pôdohospodárstvo
  • životné prostredie
  • zahraničné veci
  • zdravotníctvo
  • práca, sociálne veci a rodina
  • Úrad vlády

So žiadnymi odmenami nemôžu počítať zamestnanci ďalších ôsmich ministerstiev ani Úradu vlády. „Táto otázka nie je momentálne aktuálna," odpísalo tlačové oddelenie Úradu vlády. Podobne reagovali aj rezorty pôdohospodárstva, dopravy, hospodárstva, financií, zdravotníctva, diplomacie či envirorezortu. Ich tlačové oddelenia uvádzajú, že odmeny nevyplácajú celoplošne, ale individuálne za kvalitne odvedenú prácu. Ministerstvo práce neodpovedalo.

Kažimírov rezort financií tvrdí, že odmeny poskytuje za kvalitné plnenie služobných a mimoriadnych úloh. „Na individuálne odmeňovanie sú zamestnancom vyplácané priebežne odmeny pri životnom jubileu, odchode do starobného dôchodku, pri zastupovaní zamestnanca pri dlhodobej pracovnej neschopnosti a pri plnení mimoriadnych úloh, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády a uznesení vlády," uviedlo tlačové oddelenie. Ministerstvo dopravy konštatovalo, že vyplácanie koncoročných ani žiadnych iných odmien nie je v pláne, podobne ako minulý rok. Či dostanú odmeny zamestnanci podriadených organizácií, rezort nevie. Tieto inštitúcie majú totiž samostatné rozpočty.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #Vianoce