Výpovede sestier budú pribúdať, deklarujú odbory

Žiadna výpoveď sestier nebola stiahnutá, práve naopak, výpovede budú v najbližších dňoch masívne pribúdať. Vyhlásila to predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká. "Je hanbou k akej úrovni komunikácie sa znížil minister zdravotníctva Čislák.

02.12.2015 11:11
Lozorova, Kavecka, komora sestier a porodnych... Foto: ,
Zdravotné sestry protestujú proti pomerom v zdravotníctve, podľa odborov budú ich výpovede pribúdať.
debata (39)

Namiesto toho, aby sa venoval riešeniu situácie a snažil sa o dosiahnutie dohody, využíva čas na bezprecedentné zavádzanie verejnosti a zastrašovanie sestier cez médiá," zdôraznila šéfka odborov.

OZ SaPA, ako aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek rozhodne odmietajú tvrdenia, že sestry pod nátlakom podávajú výpovede. „Presný opak je pravdou. Máme desiatky upozornení z celého Slovenska zo strany sestier, že na nich manažmenty nemocníc vyvíjajú nátlak a zastrašujú ich, aby výpovede nepodávali,“ vysvetlila Kavecká.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák v utorok na brífingu vyhlásil, že v každej nemocnici už evidujú stiahnutie výpovedí zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Nemocnice ponúknu sestrám právne poradenstvo, aby podľa ministra nemuseli platiť pokutu odborom za stiahnutie výpovede. Riaditelia nemocníc, v ktorých sestry podali výpovede, si trúfajú zabezpečiť od februára zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, hoci aj pri odložení elektívnej starostlivosti, uviedol šéf rezortu.

Minister v utorok opätovne zdôraznil, aby sestry, pôrodné asistentky a všetci ostatní zdravotnícki pracovníci nepodľahli tlaku šéfky odborov Kaveckej, ktorá aktuálnu situáciu využíva na svoje politické ambície.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry #výpovede sestier