Slovensko podalo žalobu pre utečenecké kvóty

Premiér Robert Fico informoval, že dnes - v stredu 2. decembra Slovenská republika oficiálne podala na súdny dvor v Luxemburgu žalobu pre kvóty na prijímanie utečencov. Premiér o tom informoval po zasadnutí vlády, ktorá dnes túto informáciu vzala na vedomie.

02.12.2015 12:24 , aktualizované: 03.12.2015 12:00
debata (18)

„Podávame žalobu proti Rade Európskej únie z titulu prijatia rozhodnutia ministrov vnútra zo septembra o tzv. povinných kvótach, ktoré boli prijaté väčšinovým hlasovaním napriek odporu niektorých členských štátov,“ objasnil Fico. Proti kvótam vtedy boli okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko a Rumunsko. Žalobu nakoniec podalo len Slovensko, podobný krok zvažuje ešte Maďarsko.

Ministri vnútra sa vtedy uzniesli na prerozdelení 120-tisíc utečencov z Talianska a Grécka, Slovensku malo pripadnúť 802 migrantov. Podľa našej žaloby je toto ich rozhodnutie v rozpore s výsledkami summitu prezidentov a premiérov EÚ v júni, ktorý konštatoval, že povinné kvóty nebude treba prijímať.

Slovensko spochybňuje aj spôsob, akým ministri rozhodovali. Podľa premiéra mali hlasovať jednomyseľne, a nie väčšinou. V žalobe tiež žiada, aby bola rada zaviazaná na náhradu trov.

Prehry sa Fico neobáva. „Nepodávame žalobu preto, aby sme prehrali, ale preto, aby sme vyhrali. A dnešná realita okolo kvót nám dáva za pravdu. Prax ukazuje, že kvóty sú fiaskom,“ pripomenul premiér s tým, že podľa tohto kľúča bolo prerozdelených len niekoľko sto ľudí.

Ak súdny dvor rozhodne v náš neprospech, nakoniec budeme musieť utečencov podľa dohodnutých kvót prijať. Poukazuje na to odborník na medzinárodné a európske právo z Paneurópskej vysokej školy Miroslav Slašťan. V prípade, že sa súd prikloní na stranu Slovenska, utečenci, ktorých už únia prerozdelila, by zostali v krajinách, do ktorých odišli.

V súvislosti s migračnou krízou maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že existuje „polotajná dohoda“ o premiestnení až pol milióna sýrskych utečencov z Turecka do EÚ. „Bude to horúci zemiak. Európanov čaká nepríjemné prekvapenie,“ poznamenal, pričom zo zámeru nepriamo obvinil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá sa mala dohodnúť s Tureckom. Predpokladá, že Nemecko zverejní plán už tento týždeň.

„Vznikne silný tlak na nás a na ďalšie štáty visegrádskej štvorky, čiže Slovensko, Poľsko a Česko,“ upozornil Orbán s tým, že Maďarsko nemôže súhlasiť s plánom presídlenia. Fico pripustil, že sa o tom na summite hovorilo. „Ale nedohodlo sa to,“ reagoval premiér.

O spolupráci EÚ a Turecka pri riešení migračnej krízy sa debatovalo na summite v Bruseli. Európska komisia informovala, že do 17. decembra navrhne, ako by sa legálne dali premiestniť sýrski utečenci z tureckého územia do únie. Podiel členských štátov EÚ na ich prevzatí by mal byť dobrovoľný. V Turecku sa nachádza viac ako 2,2 milióna migrantov zo Sýrie.

Objavila sa tiež správa, že rastie tlak na Grécko, ktoré varujú, že mu pozastavia členstvo v Schengene. Denník Financial Times napísal, že táto téma by mohla byť na rokovacom stole na summite EÚ o dva týždne v prípade, že Atény neurobia nápravu. „Kritika súvisí aj s tým, že grécka vláda pomaly prijíma pomoc od agentúry EÚ na ochranu vonkajších hraníc, aby lepšie chránila morské hranice,“ uviedla stanica BBC.

(Agentúrnu správu sme vymenili za autorský text denníka Pravda.)

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #žaloba #kvóty