Novou komisárskou pre deti sa stala Viera Tomanová

Exministerku práce a poslankyňu za Smer-SD Vieru Tomanovú dnes za komisárku pre deti zvolil parlament v tajných voľbách. Do funkcie ju navrhol vládny Smer-SD. Hlasovalo za ňu 75 poslancov, profesor Jozef Mikloško dostal podporu 25 zákonodarcov.

02.12.2015 12:44 , aktualizované: 03.12.2015 10:23
Viera Tomanová Foto: ,
Exministerku práce a poslankyňu Smeru-SD Vieru Tomanovú zvolili za detskú ombudsmanku.
debata (15)

Ombudsmankou pre osoby so zdravotným postihnutím sa stala Zuzana Stavrovská, ktorú navrhol poslanecký klub Smeru-SD. V tajných voľbách ju podporilo 72 zákonodarcov.

Výbor OSN pre práva dieťaťa odporučil pred 14-timi rokmi Slovensku zriadiť inštitúciu, ktorá bude špecializovaná na monitoring a presadzovanie práv detí. Zákon o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne postihnutých bol prijatý v júni, začal platiť 1. septembra. Komisár pre deti sa bude podieľať na ochrane práv detí, pričom sa na neho môže obrátiť každé dieťa vo veci porušenia týchto práv aj bez vedomia rodičov, poručníka či opatrovníka. Po zriadení funkcie detského ombudsmana roky volala i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Komisárky boli zvolené na šesťročné funkčné obdobie. Ich úrady budú sídliť v Bratislave, rozbehnúť by ich mali do šiestich mesiacov od zvolenia. Obaja ombudsmani majú byť podľa zákona apolitickí, na svoju kandidatúru potrebovali aj podporu mimovládneho sektora.

Poslankyňa za Smer a exministerka Tomanová členstvo v strane pozastavila a v marcových voľbách nebude kandidovať. „Budeme sa snažiť pripraviť komplexný monitoring dodržiavania všetkých práv detí prierezovo cez všetky rezorty,“ povedala po zvolení Tomanová. Dá si tiež záležať na tom, aby bol vypočutý hlas detí. O tom, ako bude úrad rozbiehať a ako si bude vyberať spolupracovníkov, ešte nechcela hovoriť. Oznámiť to chce v najbližších dňoch.

O funkciu prvého detského ombudsmana sa uchádzali okrem Tomanovej traja ďalší kandidáti – Jozef Mikloško z mimovládky Úsmev ako dar, ktorého navrhli poslanci za KDH, Natália Blahová s podporou SaS a Ondrej Gallo, ktorého na túto pozíciu navrhovali mimovládky z Koalície pre deti a jeho kandidatúru predložil Rudolf Chmel (Most-Híd).

Koalícia pre deti, ktorá združuje viacero neziskových organizácií zameraných na rôzne oblasti práv a pomoci deťom, víta, že Slovensko bude mať vôbec prvého detského ombudsmana. „Mrzí nás však, že na čelo úradu sa v duchu pôvodného zámeru nepostaví kandidát občianskej spoločnosti, ktorý by napĺňal požiadavky na nezávislosť, odbornú pripravenosť či schopnosť spájať rôznych aktérov spoločnosti,“ reagovala Zuzana Konrádová z Koalície pre deti. Napriek tomu voľbu rešpektujú a sú pripravení pomáhať pri rozbehnutí úradu a jeho fungovaní.

Na komisárku pre práva ľudí so zdravotným postihnutím kandidovali dve ženy – dlhoročná pracovníčka rezortu práce Lýdia Brichtová a advokátka Zuzana Stavrovská. Poslanci si nakoniec vybrali Stavrovskú, ktorá mala okrem iného podporu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. „Poznáme ju dlho. Je advokátka a vo svojej praxi sa často zaoberá konkrétnymi prípadmi ľudí so zdravotným postihnutím, takže z hľadiska obhajoby práv je veľmi vhodná,“ zdôvodnil podporu tejto kandidátke Branislav Mamojka z únie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #detský ombudsman #Viera Tomanová