Po plaveckom tréningu zomrel desaťročný chlapec

Tragédia na plavárni v Banskej Štiavnici, ktorá si vyžiadala život 10-ročného chlapca, vyvoláva mnoho otáznikov. Podľa polície sa školák zasekol vo vyústení bazénovodu. Odborníci si nevedia predstaviť, ako sa to mohlo stať, prevádzkovateľ však potvrdil, že odtok nebol zabezpečený mriežkou.

02.12.2015 13:34 , aktualizované: 20:00
plaváreň, hala, banská štiavnica, Foto: ,
Plaváreň v Banskej Štiavnici po tragédii zatvorili. Dôkazom je i oznam na dverách.
debata (14)

Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie za prečin všeobecné ohrozenie, za ktorý hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

K nešťastiu došlo v utorok počas tréningu Plaveckého klubu Banská Štiavnica, ktorého bol chlapec členom. „Pri bazéne sa okolo 16.35 hodiny v utorok večer nachádzalo minimálne pätnásť detí, všetko členovia plaveckého klubu. Desaťročný chlapec sa zatiaľ z neznámeho dôvodu dostal do vyústenia bezénovodu, kde sa zasekol,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Ako dodala aj napriek úsiliu štyroch ľudí sa ho z otvoru nepodarilo vyslobodiť hneď a pod vodou bol približne sedem až osem minút. Podľa predbežnej lekárskej správy chlapec utrpel ťažké ublíženie na zdraví, došlo uňho k odumretiu mozgu a v stredu ráno v nemocnici v Banskej Bystrici zomrel.

Marek Školek, ktorý má na starosti prevádzku viacerých bazénov a plavární v Bratislave, pre Pravdu povedal, že napriek svojim skúsenostiam si nevie predstaviť, ako sa niečo také mohlo stať.

„Nerozumiem tomu. Evidentne musel niekto niečo zanedbať. Aj keď sa napríklad bazén vypúšťa, je ťažké dostať sa do niekoľkometrovej hĺbky, v ktorej vyústenia bývajú,“ mieni Školek. Tvrdí tiež, že tieto otvory majú byť zakryté mriežkou. „V Bratislave je nereálne, aby sa také niečo stalo, pretože všade máme mriežky,“ dodáva Školek.

Plaváreň prevádzkuje spoločnosť Bytová správa, s.r.o., Banská Štiavnica, v ktorej je spoločníkom podľa obchodného registra aj mesto. Jej konateľ Pavol Bacík povedal, že bola postavená ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a do roku 2009 ju prevádzkoval plavecký oddiel.

O uzatvorení plavárne informuje oznam na dverách. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
oznam, banská štiavnica, plaváreň, O uzatvorení plavárne informuje oznam na dverách.

„My máme plaváreň v správe od spomínaného roku 2009 a prevzali sme ju v stave, v akom je aj teraz. Bazénovod má priemer väčší ako desať centimetrov a nebol zabezpečený mriežkou,“ priznal Bacík. Od stredy je plaváreň z technických dôvodov zatvorená. Konateľ tvrdí, že sa budú snažiť urobiť opatrenia, aby už v budúcnosti k niečomu podobnému nedošlo. „Je nám to strašne ľúto, všetkých nás to zasiahlo,“ dodal Bacík.

Prečo a ako dlho nebolo v bazéne zabezpečené prekrytie vyústenia bazénovodu, ktorý sa nachádza na jeho dne v hĺbke štyri metre pod štartovacími blokmi, už skúma polícia. Aj odborník na bazény, ktorý nechce zverejniť svoje meno, tvrdí, že bazénovody by mali byť prekryté mriežkou alebo krytom.

„Najmä pri starších bazénoch sa to však nemuselo dodržiavať. Prečo nebol zabezpečený bazénovod v tomto konkrétnom prípade, to neviem. Možno by som mohol byť konkrétnejší, keby som ho videl,“ povedal.

Tréner, ktorý pôsobí v Bratislave, sa domnieva, že chlapec sa potápal a plával v tesnej blízkosti potrubia. To, či na ňom mriežka bola, podľa jeho názoru až takú rolu nehrá. „Poznám ten bazén v Štiavnici, bežne tam chodíme na preteky. Určite v ňom nie je taký silný prúd, aby ho to stiahlo dolu z hladiny a nedostal by sa tak hlboko, ani keby do bazéna spadol,“ myslí si tréner.

Plavecký oddiel využíval na tréning bazén dvakrát denne. Ranné tréningy bývali v čase od šiestej do siedmej hodiny, popoludňajšie od pätnástej do sedemnástej hodiny. Šéfom oddielu je Ján Čamaj. Pravda sa mu viackrát pokúsila dovolať, no jeho mobilný telefón bol včera vypnutý.

Z nešťastia je zdrvená aj primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková, ktorá poznala chlapca a pozná aj jeho rodinu. „Plaváreň je majetok mesta, no v správe ho má bytová správa. Po tom, čo sa stalo, som sa bola na mieste pozrieť. Je to veľká tragédia a to je ešte slabé slovo,“ poznamenala Babiaková.

Chlapec bol štvrtákom v Katolíckej spojenej škole sv. Františka Assiského – Cirkevnej základnej škole. Aj riaditeľ školy Karol Palášthy ťažko hľadal v súvislosti s tragédiou slová. „Bol výborným žiakom aj človekom. Mal veľa kamarátov. Všetci sme z toho zdrvení a s rodinou cítime spolupatričnosť,“ zdôraznil Palášthy.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #bazén #utopenie