Summit V4 v Prahe bude o migračnej kríze aj energetike

Medzi hlavné témy summitu predsedov vlád krajín V4 v Prahe budú patriť príprava decembrového zasadnutia Európskej rady, migračná kríza, požiadavky Veľkej Británie na reformu EÚ, ako aj pokrok vo vytvorení energetickej únie. Na stretnutie vo štvrtok odcestuje premiér Robert Fico, zúčastní sa ho aj prezidentka Kórejskej republiky Pak Kun-hje.

02.12.2015 16:42
debata (1)

Premiér Fico, predseda českej vlády Bohuslav Sobotka, premiér Maďarska Viktor Orbán a nová premiérka Poľska Beata Szydlová s ňou budú hovoriť o vzájomných vzťahoch medzi Južnou Kóreou a V4, o obchode a investíciách. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Fico absolvuje v Prahe bilaterálne stretnutie s Pak Kun-hje, ktorého témami budú aktuálne otázky vzájomnej spolupráce s dôrazom na obchod, investície a spoluprácu v oblasti výskumu, vývoja a inovácií. Predseda slovenskej vlády sa stretne tiež s poľskou premiérkou Szydlovou, s ktorou by mal hovoriť aj o žalobe na EÚ pre utečenecké kvóty, ktorú Slovensko podalo na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu. Nová poľská vláda totiž avizovala, že je pripravená o tejto otázke hovoriť. Maďarský parlament nedávno odobril takýto postup ich vláde. Naopak, český premiér Bohuslav Sobotka informoval, že Česko sa k žalobe nepripojí, pretože by to oslabilo ich pozíciu v Európskej únii.

Summit sa uskutoční na pozvanie českého premiéra Sobotku, pretože Česká republika od júla tohto roku predsedá V4.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #V4 #Visegrádska štvorka