Železnice spustili sms lístky, zatiaľ na troch linkách

Stačí poslať sms a človek môže nastúpiť do vlaku. Kúpa lístka cez mobil uľahčí cestovanie najmä tým, ktorí vyrážajú zo stanice, kde nefunguje pokladnica.

03.12.2015 12:00
debata

Takéto „virtuálne“ lístky v niektorých prípadoch vyjdú lacnejšie ako klasické. Pilotný projekt spustila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na troch linkách, týka sa zatiaľ regionálnych vlakov. Služba by sa mala rozšíriť aj na ďalšie spoje v priebehu budúceho roka.

Sms lístky platia od minulého týždňa vo vlakoch vypravovaných zo 40 staníc na linkách Trnava-Kúty, Čadca-Makov a Humenné-Stakčín. Majú zjednodušiť cestovanie najmä z malých zastávok, kde sa nedajú kúpiť klasické lístky.

„Cestujúci si doteraz kupovali lístky najčastejšie priamo vo vlaku. V takomto prípade však museli hneď vyhľadať vlakvedúceho, aby neboli klasifikovaní ako čierni pasažieri. Teraz si kúpia sms lístok, pohodlne si sadnú, a keď ich kontrolujú, dokúpia nadväzný lístok, ak cestujú dlhšiu trasu,“ vysvetlila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

K dispozícii sú štyri typy lístkov, ktoré sú označené písmenami A, Z, B a X, tieto písmená budú ľudia písať do esemesky. Áčkom je označený obyčajný lístok, Z znamená zľavnený, X lístok na bicykel a batožinu a Béčko pošlú cestujúci, ktorý majú nárok na 100-percentnú zľavu.

Písmeno požadovaného lístka treba poslať na číslo nástupnej stanice. Napríklad pre Stakčín je to 22 703. Informácie o číslach aj o postupe pri používaní novej služby nájdu ľudia na letákoch, plagátoch a nálepkách na staniciach aj priamo vo vlakoch.

Textovú správu treba poslať ešte pred nastúpením do vlaku. Do dvoch minút po odoslaní by mala prísť spätná správa s typom a časovou platnosťou lístka. Určený je na kratšie cesty, pri dlhšej trase je potrebné kúpiť si ďalší nadväzný lístok. Nie je vylúčené, že smsky neskôr zavedú aj iné spoje.

„Vždy bude platiť, že to bude lístok na nejakú trasu, ktorý sa potom predĺži. Určite to nebude lístok priamo na 100, 200 alebo viac kilometrov. Väčšina ľudí, ktorí cestujú na diaľkové trasy, sa správa inak. Tam je aj väčší podiel nákupu cez internet a v predstihu,“ dodala Morháčová.

Ceny sms lístkov sú porovnateľné s cenou klasických lístkov. Pri kratších trasách do približne 30 kilometrov vychádzajú lacnejšie sms lístky, na väčšie vzdialenosti zase klasické kúpené v pokladniciach.

Napríklad cestujúci zo Šaštína-Stráží do Kútov ( 8 km) zaplatí v pokladnici 0,56 eura, cez textovú správu ho to vyjde na 0,44 eura. „Vyššou cenou o euro a viac je spoplatnený sms lístok, ak sa nastupuje v stanici s otvorenou pokladnicou,“ spresnil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. V cene lístka je zarátaný aj poplatok za sms.

Na kúpu lístkov môžu cestujúci použiť telefóny registrované v sieťach troch najväčších mobilných operátorov na Slovensku, cez zahraničných operátorov táto služba nefunguje. Podľa Morháčovej prídu zahraničné čísla na rad pravdepodobne až pri rozšírení služby na celé Slovensko.

Na novinku reagujú ľudia na internetových fórach. „Číslo by malo byť jedinečné, aby si ho každý mohol uložiť do mobilu. Navyše, ak je lístok obmedzený časom, nemá zmysel, aby na ňom bola informácia o nástupnej stanici, postačuje čas,“ píše sa na faceboovskej stránke železničnej spoločnosti.

„Už len zmodernizovať vozne a zabezpečiť zásuvku v každom kupé, aby si cestujúci mohli nabiť mobil, keď sa im vybije, aby sa mali ako preukázať sprievodcovi,“ pridal sa ďalší diskutujúci. Dopravný analytik považuje sms lístky za bežnú vec, ktorá v zahraničí existuje už roky. Vývoj a modernizácia v tomto smere by podľa neho mala byť samozrejmosťou.

„Aj na Slovensku sú známe prípady platenia cestovných lístkov cez sms napríklad v bratislavskej MHD. To, že s tým prichádza Železničná spoločnosť, je len pokračovaním vývoja,“ konštatoval dopravný analytik Jozef Drahovský.

Ceny a typy sms cestovných lístkov
Typ lístka Text sms Ak na stanici nie je pokladnica (platí do 8 km, max. 30 min. od doručenia) Ak na stanici je pokladnica (platí do 20 km, max. do 60 min. od doručenia)
obyčajný A 0,44 eura 1,80 eura
zľavnený Z 0,30 eura 1,30 eura
bicykel a batožina X 1,50 eura 1,50 eura
bezplatný B 0 eur (platí max. 180 minút, neobmedzene km) 0,80 eura (platí max. 180 minút, neobmedzene km)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #sms #cestovný lístok