Ministri vnútra budú hovoriť o zákaze zbraní aj hraničnej stráži

Ministri vnútra štátov Európskej únie budú vo štvrtok a v piatok v Bruseli rokovať o opatreniach v boji s terorizmom aj o riešení migračnej krízy. Hovoriť budú o zákaze zbraní, povinných kvótach či európskej hraničnej stráži, informoval minister vnútra SR Robert Kaliňák na zasadaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.

03.12.2015 09:49
debata (31)

„Hlavná bude diskusia o terorizme a opatreniach, ktoré súvisia s posilnením boja proti terorizmu,“ povedal Kaliňák. Na rokovaní sa bude hovoriť aj o zákaze automatických a poloautomatických zbraní. Kaliňák takýto návrh považuje za „trochu hysterickú reakciu“.

Zdôraznil, že žiadny z teroristických útokov nebol spáchaný legálnou zbraňou. „Všetko sú to nelegálne zbrane a ak má byť našou odpoveďou to, že zakážeme legálne zbrane, tak nám musí byť jasné, že sme nijako v boji proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami nepokročili,“ uviedol minister vnútra.

Nie je proti sprísňovaniu držania zbraní, ale uvedené opatrenie ako jediné riešenie nestačí. „Ak by to bolo súčasťou iných opatrení, tak súhlasím. Za sprísňovanie sme. Ale ak to má byť jediné opatrenie, tak je to dramaticky málo,“ poznamenal.

Poukázal na možnú šikanu športových strelcov, čo by mu v záujme väčšej bezpečnosti neprekážalo. „Ale ak za tým nenasleduje ďalšie opatrenie v boji proti nelegálnemu obchodu so zbraňami, tak je to až, by som povedal, absurdné opatrenie, ktoré nevyrieši a nezlepší situáciu,“ zdôraznil Kaliňák.

Riešiť sa má aj hraničná stráž. Podľa Kaliňáka by mala byť súčasťou agentúry Frontex. Minister uviedol, že členské štáty majú na takúto stráž rôzne názory. „Ak má byť určená predovšetkým na ochranu vonkajších hraníc a najmä zelenej hranice, tak to môže mať svoj význam. Pretože zlúčenie síl jednotlivých štátov v tomto prípade môže byť veľmi efektívne,“ doplnil.

Riziko teroristických útokov priniesla podľa Kaliňáka aj migračná kríza. „Migračná vlna je často zneužívaná či na nábor nových bojovníkov v rámci Európy, alebo aj na nepozorované premiestňovanie sa občanov EÚ, ktorí sa pôvodom radia k radikálom,“ vysvetlil Kaliňák. Pripomenul, že vláda na riziká nepozorovaného a neregistrovaného prekračovania hraníc upozorňovala od začiatku.

Ministri budú hovoriť tiež o kvótach na rozdelenie migrantov. „Otázka kvót je stále na stole a bude sa preberať aj hodnotenie jednotlivých relokácií, ktoré sú neúspešné a potvrdzujú našu pravdu,“ uviedol Kaliňák s tým, že sa bude riešiť aj spolupráca s Tureckom. „Čo má do riešenia migračnej vlny priniesť a čo od Turecka budeme vyžadovať,“ uzavrel.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #zbrane #Robert Kaliňák #povinné kvóty