Šéfka odborov Kavecká nebude kandidovať vo voľbách

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká nebude kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. „Vzhľadom na časté útoky zo strany ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, že aktivity sestier sú len politický nástroj na moje politické zviditeľnenie, rada by som oznámila ministrovi a verejnosti, že som odmietla všetky ponuky na kandidatúru do parlamentných volieb," uviedla vo svojom stanovisku.

03.12.2015 15:20
Monika Kavecká Foto: ,
Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.
debata (26)

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák sa tak podľa nej bude môcť konečne vo svojej komunikácii sústrediť na súčasnú situáciu v zdravotníctve, nakoľko tiež nekandiduje do parlamentu. Podľa Kaveckej to svedčí o tom, čo si myslí vládna strana Smer-SD o jeho výsledkoch v zdravotníctve.

Šéfka odborov zároveň upozorňuje ministra, že sestry na Slovensku podávajú výpovede, pretože schválený zákon z dielne ministerstva zdravotníctva je zlý. Podľa Kaveckej nerieši základný problém sestier v zdravotníctve, a to, že minimálny počet ľudí chce robiť kariéru ako sestra. „To je hlavným dôvodom, že sestier dramatický ubúda a daný trend vedie k tomu, že do niekoľkých rokov bude slovenské zdravotníctvo bez nich. Naše požiadavky smerujú k tomu, aby sme zvrátili daný trend. Už teraz je Slovensko pod priemerom OECD v počte sestier na tisíc obyvateľov," upozornila Kavecká.

Ako podotkla, sestrám záleží na pacientoch, ako aj na budúcnosti slovenského zdravotníctva. „Ak minister má rovnakú odvahu ako sestry, ktoré riskujú všetko, aby sa postavili proti zlému zákonu, mal by aj on mať odvahu a priznať, že jeho zákon je zlý. Sme pripravené po verejnom prísľube ministra zdravotníctva na zapracovanie našich pripomienok začať s ním diskusiu na riešenie vzniknutej situácie," uzavrela šéfka odborov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdravotníctvo #protest #sestričky #výpovede