Tender na elektronické preukazy by mal dostať stopku, tvrdia mimovládky

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) by malo podľa Aliancie Fair-play a Platformy slovensko.digital okamžite zastaviť verejné obstarávanie k elektronickým kartám pre zdravotné poistenie.

03.12.2015 15:44
debata (5)

Investíciu za desiatky miliónov eur totiž podľa nich rozbehlo bez akýchkoľvek rozumných argumentov napriek tomu, že jednu elektronickú kartu už štát má. „Podľa nášho názoru sa v tomto prípade správa, ako keby sme žili v krajine, ktorá je taká bohatá, že si lopatami dokáže vyhadzovať desiatky miliónov eur, v situácii, kedy v zdravotníctve si ľudia nosia toaletný papier do nemocníc, kde sa mesiace čaká na dôležité vyšetrenia," povedala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

NCZI práve vyhodnocuje ponuky na nákup elektronických kariet pre poistencov za viac ako 20 miliónov eur, ďalšie desiatky miliónov by mal stáť softvér a hardvér ku kartám. Elektronické karty by mali od roku 2017 nahradiť preukazy poistencov, ktoré momentálne občania používajú u lekára či v nemocnici.

Aliancia Fair-play a Platforma slovensko.digital poukazujú na to, že pre elektronické služby štátu, vrátane zdravotníctva, bude slúžiť elektronický občiansky preukaz, ktorý existuje a stál desiatky miliónov eur. Podľa Wienk štát dlhodobo tvrdil, že práve jedna karta, a teda elektronický občiansky preukaz, sa bude používať aj pre ostatné služby. „Potom zrazu, minulý rok prehodil výhybku a začal tvrdiť, že tento občiansky preukaz je nepoužiteľný, že potrebujeme napríklad pre služby v zdravotníctve ďalšiu kartičku a vyargumentoval to štúdiou, ktorú považujeme za škandalóznu a veľmi vágnu," povedala Wienk.

Podľa aliancie a platformy vládna štúdia z tohto roka, ktorá porovnáva obe alternatívy, len veľmi stručne uvádza, prečo sa zrazu elektronický občiansky preukaz nedá použiť. Jedným z dôvodov je, že ho nebudú mať deti do 15 rokov a seniori. „Tieto problémy sú však vo sfére IT riešiteľné a napokon sa s nimi popasovalo aj vzorové Estónsko, ktoré používa práve elektronický občiansky preukaz pre všetky služby štátu," povedal zástupca platformy Michal Truban.

Obe organizácie sa preto obrátia okrem NCZI aj na ministerstvá zdravotníctva a financií, aby zastavili ako zodpovedné orgány sporné verejné obstarávanie, pripravili nezávislé a odborné porovnanie alternatív a prepočítali, koľko by štát stálo použitie elektronického občianskeho preukazu pre zdravotnícke služby. Podajú aj podnety na NKÚ, aby preskúmal hospodárnosť, na Európsku komisiu či Inštitút finančnej politiky ministerstva financií, aby posúdili efektivitu použitia európskych zdrojov v tomto prípade.

Rezort zdravotníctva preukazy obhajuje

Elektronický občiansky preukaz je náhrada existujúceho občianskeho preukazu najmä pre občanov SR od 15 rokov a do 60 rokov. „V rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti je však nevyhnutné pokryť celú populáciu. A práve ePP je vydávaný všetkým poistencom, od nula rokov do smrti, čo je prvý zásadný rozdiel oproti eID," priblížil hovorca ministerstva Peter Bubla. Ako ďalej doplnil, zdravotné poisťovne majú vo svojej evidencii aj poistencov s inou štátnou príslušnosťou, pre ktorých sa nemôže elektronický občiansky preukaz vydať. Elektronický preukaz poistenca bude obsahovať aj európsky preukaz poistenca a zároveň slúži na preukázanie vzťahu poistenca ku konkrétnej poisťovni.

„Výmena občianskych preukazov za eID je na dobrovoľnej báze a zároveň šifrovací certifikát na čipe, ktorý je potrebný pri využívaní služieb eHealth, si nemusí dať aktivovať každý, kto si vymieňa občiansky preukaz. Podľa našich informácií má eID s elektronickým šifrovacím certifikátom, ktorý sa vydáva už skoro 2 roky, len približne 50 tisíc občanov, čo predstavuje zhruba štyri percentá z celkového počtu zhruba 1 300 000 doteraz vydaných eID," konštatoval Bubla. V konečnom dôsledku by to podľa neho znamenalo, že všetci tí, ktorí nemajú eID s elektronickým certifikátom, by museli opäť ísť na políciu, aby mohli elektronický občiansky preukaz využívať aj na eHealth.

Bubla taktiež pripomenul, že legislatíva k elektronickým preukazom poistenca prešla riadnym pripomienkovým konaním a procesom, vrátane podpisu prezidenta SR Andreja Kisku v marci tohto roku. „V celom procese sme nezaznamenali žiadnu teraz vytýkanú pripomienku k uvedenej téme,“ dodal.

V súčasnosti podľa hovorcu nikto nič nenakupuje, nikto nič nevyrába. „Národné centrum zdravotníckych informácií má zo zákona povinnosť vyhotoviť elektronický preukaz poistenca. Je teda povinnosťou NCZI plniť tento legislatívny záväzok. Preukazy majú byť vydávané už v budúcom roku," doplnil Bubla. Tomu však musí predchádzať verejná súťaž, ktorá nejaký čas trvá, a preto bolo vyhlásené verejné obstarávanie. „Zároveň je však vo finálnej fáze (pred schválením) už aj potrebná projektová dokumentácia vrátane podrobných analýz (keďže realizácia ePP predpokladá financovanie aj z eurofondov). Tieto dokumenty budú všetky po schválení zverejnené. Ministerstvo zároveň analyzuje v súčasnosti všetky možnosti ako eliminovať dva preukazy s čipom," uzavrel Bubla.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #elektronická karta #preukaz poistenca