Po teroristovi Abdeslamovi pátrali aj v Sennom na východe Slovenska

Protiteroristickú akciu, na ktorú tak hneď nezabudnú, zažili obyvatelia Senného na východe Slovenska. Polícia tu pátrala po jednom z najhľadanejších teroristov sveta. Nakoniec sa ukázalo, že išlo o planý poplach. V aute sedel miestny obyvateľ, ktorý sa vrátil domov z Anglicka.

03.12.2015 20:00
Salah Abdeslam, Francúzsko, terorista, IS Foto:
Pátranie po teroristovi Salahovi Abdeslamovi vyhlásila francúzska polícia po atentátoch v Paríži. V texte je uvedené, že sa narodil 15. septembra 1989 v Bruseli. Je vysoký 175 cm a má hnedé oči.
debata (13)

Podozrivého muža v aute so zbraňami nahlásil polícii Slovák, ktorý ho spozoroval na benzínovej pumpe v Maďarsku v blízkosti Budapešti. Usúdil, že sa až podozrivo nápadne podobá na Salaha Abdeslama, jedného z teroristov zodpovedných za novembrové útoky v Paríži. Podozrivé auto s ešte podozrivejšou posádkou tak okamžite hlásil našej polícii. O udalosti ako prvá informovala televízia Joj.

„Obsahom oznámenia bola aj tá skutočnosť, že osoby vo vozidle sa podobajú na osoby, po ktorých bolo vyhlásené pátranie v súvislosti s teroristickými útokmi. Slovenská polícia v spolupráci s kolegami z Maďarska vykonala opatrenia a v krátkej dobe od prijatia oznámenia bolo vozidlo lokalizované v okrese Michalovce," konštatovala krajská policajná hovorkyňa v Košiciach Jana Mesárová.

Auto, ktoré malo patriť teroristovi, našli policajti zaparkované pred jedným z rodinných domov v obci Senné. Nasledovala policajná akcia, akú si dedina nepamätá. Podľa slov starostu prišlo veľmi veľa policajných áut a v celej dedine bol rozruch. Policajti údajne pôsobili vystrašene a bolo z nich cítiť napätie. Pátranie prirovnal k scénam z akčného filmu. Policajti prehľadali auto, v ktorom sa mali nachádzať zbrane. Predovšetkým sa však zamerali na podozrivého muža. To, či ide o medzinárodne hľadaného útočníka, mali zisťovať porovnávaním s fotografiou.

„Neprehľadávali ani dom. Ale výzor muža asi hodinu porovnávali s fotkou," opísal policajnú raziu starosta obce Senné Peter Saboslai.

Podozrenie sa však nepotvrdilo. Z obávaného teroristu sa vykľul miestny obyvateľ, ktorý sa vrátil domov z Anglicka. V rodinnom dome, pred ktorým parkoval, bol na návšteve. Starosta údajného teroristu aj jeho rodinu pozná. Podľa neho ide o slušných ľudí.

Polícia akciu ukončila a pátranie po Salahovi Abdeslamovi pokračuje ďalej. „Skutočnosti uvedené v prvotnom oznámení sa nepotvrdili. K žiadnemu ohrozeniu občanov v tomto prípade nedošlo. Polícia nepodceňuje žiadne oznámenie a každé dôsledne preveruje," dodala Mesárová. Ako ďalej uviedla, aj z tejto akcie vyplýva, že spolupráca medzi Slovenskom a Maďarskom prebieha na profesionálnej úrovni a dokazuje, že opatrenia polície sú účinné.

Bezpečnostný analytik Ivo Samson zásah polície schvaľuje. „Je to určitá solidarita a o tomto sú pravidelné schôdzky ministrov vnútra Európskej únie. Myslím si, že podozriví ľudia budú kontrolovaní," uviedol analytik.

Podľa neho sa niektorí ľudia môžu podobať na Arabov, ktorí sú najčastejšie spájaní s terorizmom a útokmi. Preto je povinnosťou polície preveriť každý podnet a skontrolovať, či skutočne nejde o hľadaného teroristu. Toto sa teraz v Európe bude opakovať a Slovensko niečo také ešte nepozná. Samson upozorňuje, že proti takýmto postupom budú protestovať rôzne inštitúcie. Podobným akciám sa však nedá zabrániť.

Medzinárodne hľadaný terorista Salah Abdeslam však v skutočnosti má spojitosť s Maďarskom. Objaviť sa mal na Východnej železničnej stanici v Budapešti. Salah tu mal údajne organizovať skupinu migrantov, ktorí sa v Maďarsku odmietli zaregistrovať. S nimi potom z krajiny odišiel. Túto informáciu oznámil minister zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár.

Belgická televízia na svojej internetovej stránke uviedla, že terorista sa mal v hlavnom meste Maďarska stretnúť tiež s dvoma mužmi, ktorí sa vracali zo Sýrie. Dvojica potom spáchala samovražedný atentát pri útokoch v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Salah Abdeslam