Zákaz držby niektorých zbraní. Hystéria či správny krok?

Mala by obmedzovať teroristov, ale zdá sa, že ovplyvní aj tých, ktorí zbrane vlastnia legálne. Nová smernica Európskej komisie má ľuďom zakázať kúpu niektorých druhov zbraní - automatických a poloautomatických. Športoví strelci, poľovníci či zberatelia takéto opatrenie považujú za nezmyselné.

04.12.2015 12:00
debata (107)

Ministerstvo vnútra v súvislosti s návrhom smernice hovorí o hysterickej reakcii, s ktorou v boji proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami únia nepokročí. Tejto téme sa majú v Bruseli venovať ministri vnútra európskej dvadsaťosmičky, naši zástupcovia očakávajú veľkú diskusiu.

„Rezort nie je proti sprísňovaniu držby zbraní, ale toto nie je riešenie a situáciu nezlepší ani nevyrieši. Poškodí to také komunity, akými sú športoví strelci alebo historické vojenské kluby," uviedol hovorca rezortu vnútra Ivan Netík. Predpokladá, že Rada ministrov vnútra napokon prijme také opatrenia, ktoré budú v prvom rade postihovať nelegálny obchod so zbraňami a budú účinným opatrením boja proti terorizmu. „Žiadny z teroristických útokov nebol spáchaný legálnou zbraňou," dodal Netík.

Návrh smernice je reakciou Európskej komisie na teroristické útoky v Paríži, ktoré francúzskou metropolou otriasli uplynulý mesiac. Vyžiadali si vyše 120 mŕtvych. Podľa nej budú môcť mať automaty a poloautomaty vo výzbroji len bezpečnostné zložky, nie bežní občania. Tým, ktorí sa k nim dostali predtým, ako smernica vstúpi do platnosti, budú odobraté a zničené.

Vedúci tlačového oddelenia zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik pripomína, že panika nie je na mieste. Podľa neho sa nariadenie nedotkne bežnej výbavy poľovníkov či športovcov. „Primárny problém nespočíva v legálnej držbe zbraní," mieni Králik. Cieľom je podľa neho sťažiť prístup teroristov k najnebezpečnejším druhom strelných zbraní.

Naši športoví strelci aj poľovníci europoslancov vyzvali, aby smernicu nepodporili. „Pre Slovenskú asociáciu dynamickej streľby by to znamenalo výrazné ohrozenie fungovania streleckých disciplín a súťaží v športovej streľbe" upozorňuje prezidentka asociácie Janette Haviarová.

Prezident Slovenského streleckého zväzu Miloslav Benca poukazuje na to, že obmedzenie sa dotkne najmä členov zväzu, ktorí sa venujú takzvanej praktickej streľbe. Tí zbrane využívajú na streľbu v pohybe.

„Pre nás by to znamenalo, že by sme nemohli používať historické zbrane pri ukážkach bojov počas druhej svetovej vojny," hodnotí zástupca Klubu vojenskej histórie Zobor Juraj Minárik. Jedným z ďalších opatrení smernice totiž je, aby boli historické exponáty nenávratne devastované. „Ak by sme ich mali zataviť tak, aby boli ,nestreľbyschopné', stratí sa ich hodnota," dodal Minárik, podľa ktorého klub už aj dnes využíva zbrane upravené na slepé náboje. Hodnota týchto vzácnych kusov sa podľa neho pohybuje v rozpätí od dvetisíc do tritisíc eur za kus.

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník si myslí, že krok Európskej komisie nedáva logiku. „Kto zo zberateľov, ktorých je na Slovensku niekoľko tisíc, spáchal teroristický útok?" pýta sa analytik. Tvrdí, že problém je s nelegálnymi zbraňami, ktoré nevlastnia ľudia so zbrojným preukazom. Tie sa k teroristom podľa Zábojníka dostanú najmä po tom, čo v minulosti zmizli z vojenských skladov a putovali na čierny trh.

Čo sú automatické a poloautomatické zbrane

  • Automatická – zbraň sa samostatne nabije, vyhodí si nábojnicu a zasunie si nový náboj. Strieľa sa ňou v dávkach ako napríklad zo samopalu.
  • Poloautomatické – k nabitiu dochádza automaticky, ale výstrel iniciuje človek, ktorý ju obsluhuje, teda počet a pravidelnosť výstrelov manuálne riadi.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane