Ukázali, ako sa robí rekordná vianočka

Teplo, vôňa čerstvo upečených chlebov, pečiva a koláčov a hluk strojov sa šíri obrovskou halou. Pekári už majú za sebou niekoľkohodinovú šichtu, teraz ich však čaká niečo výnimočné. Bratislavská pekáreň sa rozhodla upiecť rekordne dlhú vianočku.

04.12.2015 17:00
pekaren, rekordna vianocka, Foto: ,
Kolektív bratislavských pekárov s rekordnou vianočkou.
debata (6)

Za rok tu upečú viac ako 500-tisíc tohto sladkého pečiva. Je teda jasné, že miesenie a pletenie ide pekárom od ruky. Rekordná vianočka im však dala zabrať. Technológ, ktorý, ako sám hovorí, už má niečo odpletené, prezradil, že pred ostrým pokusom o rekord skúšali techniku výroby dlhokánskej vianočky päťkrát.

„Keď pletiete niekoľko metrov, musíte sa vyše hodiny sústrediť na to, čo robíte a pliesť veľmi pozorne. Niekedy voľnejšie, niekedy pevnejšie, aby bola vianočka pekná a súmerná. Nemôže sa stať, že je niekde hrubšia, inde tenšia alebo sa dokonca roztrhne. Na prvý pokus sme vianočku nedopiekli, druhýkrát prepiekli a tretíkrát nám popraskala,“ prezradil technológ pekárne Juraj Dovaľovský.

Príprava rekordnej vianočky, tak ako pri všetkých ostatných, sa začína v miešacom stroji. V jeho obrovskej mise sa spoja všetky suroviny a vymiesia na kompaktné cesto. Po dôkladnom spracovaní sa na prvý pohľad a jasne dá v ceste rozoznať jediná ingrediencia – čierne bodky hrozienok.

„Samotné cesto váži 75 kíl. Použili sme 42 kilogramov múky, 11 litrov vody, 6 kilogramov cukru, 2,2 kilogramu droždia a približne 2,5 kila hrozienok,“ vymenoval súčasti voňavého pletenca vedúci výroby v pekárni Roman Funtaľ. Ostatné prísady prezradiť nechce, vraj ide o tajomstvo pekárov.

Z miešacieho stroja putuje cesto na dvojhodinový „oddych“, aby poriadne vykyslo. Potom z neho sedem pekárov oddeľuje menšie časti a tvaruje bochníčky. Prax aj naskúšanie rekordu je vidno na prvý pohľad. Jeden bochníček ako druhý. Pekári ich volajú klonky. „Keďže je to veľmi veľká vianočka, robili sme klonky, ktoré vážili jeden kilogram a rozvaľkali sme ich na zhruba jeden meter,“ vysvetlil manažér pekárenskej prevádzky Juraj Tóth.

Z rozvaľkaných pásov cesta vznikajú vrkoče, ktoré pekári presne premyslenými a zručnými ťahmi spletajú do dlhočiznej vianočky. Bežnú, 350-gramovú vianočku, ktorá mieri na pulty obchodov, majú zapletenú za niekoľko sekúnd. Tu záleží na každom pohybe, preto iba zapletanie trvalo hodinu.

Rekordná vianočka má dĺžku 10 metrov aj 24... Foto: Ivan Majerský, Pravda
pekaren, rekordna vianocka, Rekordná vianočka má dĺžku 10 metrov aj 24 centimetrov a priemernú šírku 26 centimetrov.

Na pochúťku už čaká iba pec. Na koniec nerezového stroja len ťažko dovideť. Na jednej strane doň ešte stále vchádza surové cesto, na druhej už vychádza upečený koláč. Plech s dlhým nákladom sa posúva iba po takmer nepatrných kúskoch.

Po piatich hodinách práce je hotová 66-kilová vianočka. Potvrdzovateľ rekordu ťahá po nej meracie pásmo. „Vianočka je celistvá, nie je prerušená. Jej dĺžka je 10 metrov aj 24 centimetrov a priemerná šírka je 26 centimetrov. Takže slovenský ustanovujúci rekord je na svete,“ hlási Igor Svítok zo Slovenských rekordov.

Bratislavským pekárom sa podaril takzvaný ustanovujúci rekord, to znamená, že byť naj v rovnakej disciplíne sa u nás ešte nikto nepokúsil. „Je to vlasne zväčšenina 188 kusov 350-gramových vianočiek, ktoré bežne poznáme z obchodu. Latka je nastavená vysoko, ten, kto by chcel tento rekord prekonať, si bude musieť poriadne vyhrnúť rukávy,“ dodal Svitok.

Ako chutí rekord, posúdia v sobotu návštevníci bratislavského obchodného centra. Pekári im budú vianočku rozdávať počas mikulášskych osláv.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #vianočka #pekári #rekordná vianočka