Sneh nepriniesla Barbora a nedonesie ho ani Mikuláš

Pranostika Barbora ťahá sane do dvora už platí len na papieri. Počasie, ktoré vládlo na Slovensku v piatok a ktoré môžeme očakávať aj v najbližších dňoch, má ďaleko od typických decembrových hodnôt. Skôr pripomína november ako mesiac, ktorý bol v našich predstavách spájaný s mrazom a snehom.

05.12.2015 08:00
pocasie, Foto: ,
Decembrové počasie prináša stále veľmi príjemné denné teploty.
debata (2)

Postupná zmena klímy našej planéty sa v posledných rokoch podpisuje pod nestále počasie. Presne také zažívame aj tento rok. Klimatológ Pavol Faško hovorí, že z hľadiska meteorológie a klimatológie sa začala zima už 1. decembra, hoci zimný slnovrat bude až 22. decembra, no vonku to v týchto dňoch na skorý príchod výrazného ochladenia ani na padanie snehu nevyzerá. „Ukázalo sa, že Barbora k nám tentoraz sane nepritiahla. Niekoľko dní dozadu bolo na Slovensku chladno aspoň na horách, kde v stredných a vyšších polohách napadol aj sneh, no už na Barboru sme aj tam mali celkom inú zimu. Napríklad na Lomnickom štíte bola v piatok dopoludnia teplota +1,8 stupňa Celzia a nad nulou bolo aj na Štrbskom Plese,“ povedal Faško.

Ani nepriaznivé podmienky nebudú prekážkou, aby sa v niektorých našich lyžiarskych strediskách objavili už tento víkend prví lyžiari. Podľa informácií Skiinfo sa už dá lyžovať vo Veľkej Fatre – Park SNOW Donovaly a cez víkend otvára svoje brány aj stredisko SKI Bachledova v Belianskych Tatrách v sobotu a na Mikuláša aj Roháče Spálená v Západných Tatrách.

Ako bude

  • sobota – zamračené a hmlisto, ojedinele mrholenie alebo slabý dážď, denné teploty 4 až 8 stupňov
  • nedeľa – malá oblačnosť, 2 až 7 stupňov, ojedinele pri zmenšenej oblačnosti 9 stupňov
  • pondelok – 2 až 7 stupňov, pri zmenšenej oblačnosti aj teplejšie
  • utorok – 2 až 7 stupňov, pri zmenšenej oblačnosti aj teplejšie
  • streda – zamračené nízkou oblačnosťou, 2 až 7 stupňov, miestami mrholenie, ojedinele aj mrznúce
  • Zdroj: SHMÚ

V nížinách si však na sneh ešte nejaký deň a možno aj týždeň budeme musieť počkať. Podľa predpovedí meteorológov sa denné teploty až do konca budúceho týždňa budú šplhať až k plusovým desiatim stupňom a len tesne pod nulu môžu klesnúť iba v noci. „Takýto charakter počasia bude pokračovať, lebo ho ovplyvňuje teplý vzduch od juhozápadu. Na výraznejšie oteplenie nie je predpoklad v celej prvej polovici decembra. Čo bude o dva či tri týždne vrátane Vianoc, na to si ešte musíme počkať,“ opatrne hovorí Faško.

Klimatológ upozorňuje na veľké výkyvy počasia súvisiace s klimatickými zmenami na zemi. Ako príklad uvádza 6. december. V tento deň môžeme u nás očakávať stále nie typické zimné počasie. Teploty na mnohých miestach nášho územia sa budú pohybovať niekde pod hranicou desiatich stupňov nad nulou, no ak by napríklad na juhu stredného Slovenska zasvietilo slnko, môžu dosiahnuť aj spomínaných desať stupňov.

Deň, keď deti očakávajú príchod Mikuláša, bol z hľadiska dlhodobého sledovania teplôt od polovice minulého storočia najteplejší v roku 2006 v Gabčíkove, kde namerali 16,2 stupňa Celzia. Naopak, najchladnejší 6. december bol pred 35 rokmi, teda v roku 1980. Vtedy klesla teplota na mínus 24 stupňov Celzia na Lomnickom štíte a len o pol stupňa teplejšie bolo v Červenom Kláštore. Ešte jeden návrat k novembru. Ako na veľmi zvláštny budú na tohtoročný predposledný mesiac v roku spomínať v Oravskej Lesnej. Faško zdôrazňuje, že tam spadlo počas tohto novembra až 224 milimetrov zrážok, čo je najviac za ostatných 115 rokov. V lete tam pritom pršalo málo a bolo sucho, čo vytváralo priestor na výskyt požiarov. „Je to zvláštne, pretože v Oravskej Lesnej bývalo v minulosti dosť zrážok aj v lete,“ dodal klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teploty #zima #december