Radšej ovocný Mikuláš ako kakaový

Mikulášskou nádielkou sa začína na Slovensku veľké vianočné hodovanie. Kedysi skromný Mikuláš je z roka na rok hojnejší, ale nie zdravší. V čižmičkách deti nachádzajú množstvo sladkostí, často na úkor ovocia - čerstvého či sušeného. Obchody sú zavalené dobrotami a dospelí nevedia pri nákupoch štedrej ponuke odolať.

05.12.2015 12:00
01-mikulas-huttner Foto: ,
Tridsať percent kakaovej sušiny a 18 percent mliečnej dáva vysokokvalitnú čokoládu.
debata

Slovenská populácia sa za pochodu mení. Ľudia si viac dožičia nielen na Mikuláša, cez vianočné či veľkonočné sviatky, ale v priebehu celého roka. „Napriek rastúcemu potravinovému vedomiu sa niektorí spotrebitelia stále nechávajú napáliť zástupnými produktmi. Pred Mikulášom a Vianocami niektorí kupujúci nevedia rozlíšiť čokoládové figúrky od ich dvojníkov, kakaových pochúťok,“ upozorňuje Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Lacní Mikulášovia, čerti, šišky, zvonce, medvedíci sú vyrobení z trochy kakaového prášku, lacných rastlinných tukov a obsahujú veľa cukru. Alternatívou sú figúrky z mliečnej čokolády, ale ani tu nie je výrobok ako výrobok. Odlišujú sa cenou aj zložením. Prieskum trhu, ktorý urobila Pravda, nedopadol z hľadiska mliečnych čokolád, z ktorých sú vyrobené tradičné mikulášske a vianočné figúrky, najhoršie.

Mliečne čokolády musia podľa zákona obsahovať najmenej 25 percent kakaovej sušiny. Väčšina skúmaných výrobkov deklarovala 30-percentný obsah kakaovej sušiny. Za kvalitnú mliečnu čokoládu sa považuje tá, ktorá ďalej obsahuje aspoň 14 percent mliečnej sušiny. Ak čokoláda obsahuje 30 percent kakaovej sušiny a 18 percent mliečnej sušiny, ide už o vysokokvalitnú čokoládu.

Na mikulášskych darčekoch Slováci nešetria. Ceny figúrok sa pohybujú od akciových 80-centových Mikulášov po značkových s cenou dve, tri až takmer štyri eurá. Cenový vejár odráža pokračujúcu príjmovú diferenciáciu spoločnosti. Tí, čo zarábajú menej, kupujú zväčša čokoládové figúrky v cene do pol druha eura.

„Nemám nič proti tomu, že v mikulášskej čižmičke sa objaví pochúťka zo sladkej mliečnej čokolády,“ vraví odborníčka na výživu, lekárka Alžbeta Béderová. „Na rozdiel od minulosti však obyvateľstvo Slovenska presladzuje svoj jedálny lístok takmer permanentne po celý rok, a to nie je dobré,“ podotýka doktorka Béderová.

Súhlasí s ňou aj iný známy odborník na výživu, lekár Peter Minárik. Má desaťročnú dcéru a hovorí, že súčasťou mikulášskych dobrôt bude aj nejaká pochúťka z mliečnej čokolády. Deťom zdravá 70–90-percentná horká čokoláda nechutí. Obaja odborníci sa zhodujú, že raz za čas možno zhrešiť aj sladkosťou. Tú by však aj na Mikuláša malo v hojnejšej miere zastupovať ovocie.

„Kedysi sme objavili v čižmičke pomaranč, jablko a hrsť vlašských orechov, k tomu sušené slivky, jabĺčka či hrušky. Boli sme veľmi šťastní, ale najmä zdraví a štíhlejší ako dnešné deti,“ vraví Alžbeta Béderová. Upozorňuje na to, že nadmerná konzumácia sladkostí, keď niektoré deti takmer denne konzumujú sladkú mliečnu čokoládu, prináša množstvo civilizačných chorôb, ktoré postihujú čoraz viac nižšie vekové ročníky dospelých.

„Nehovorme ani tak o skladbe mikulášskeho balíčka ako o našich celoročných nákupných a stravovacích zvyklostiach,“ myslí si Peter Minárik a dodáva, že ak si počas sviatkov deti zvyknú na správnu mieru, budú ju dodržiavať po celý rok. „Oslávte Mikuláša nielen dobrotami, ale aj peknou vychádzkou do prírody. Pohyb dnešným deťom chýba najviac,“ radí Alžbeta Béderová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #sladkosti #Vianoce #Mikuláš