V Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Vo Vysokých Tatrách naďalej trvá nad hranicou 1 900 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťstupňovej medzinárodnej stupnice. Platí to predovšetkým v lokalitách, kde počas posledného sneženia napadlo viac ako 50 centimetrov snehu a najmä na miestach, kde bol nový sneh prefúkaný silným vetrom.

05.12.2015 10:47
debata

Z tohto pohľadu ide najmä o južné, juhovýchodné a východné svahy, závery dolín, úzke žľaby a kuloáre, kde sa nachádza aj viac ako 100 cm snehu. Sneh bol uložený vo forme mäkkých až tvrdých snehových dosiek a vankúšov, v ktorých je stabilita nižšia. Uvoľnenie lavíny je tu možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení.

Vplyvom priaznivej teploty vzduchu (-3 až 0°C) sa všeobecne snehová pokrývka pomaly stabilizuje. Výnimkou sú slnkom osvietené svahy počas dňa, kde sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu. V ostatných pohoriach je od nadmorskej výšky približne 1 300 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Aj tu sa v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu. Lavínové nebezpečenstvo má pri oteplení stúpajúcu tendenciu.

V sobotu ráno bolo na horách inverzné počasie, v polohách nad 1450 m väčšinou jasno až polojasno, v nižších polohách hmlisto. Teploty vzduchu sa pohybovali od –4°C do +2° C. Fúkal slabý až mierny, vo vysokých polohách miestami až čerstvý, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 35 km/h.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Celkovo za poslednú periódu sneženia (začiatkom týždňa) pripadlo od 15 do 60 cm. Sneh bol vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Na južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín a v žľaboch sa nad hranicou 1 800 m nachádza 50 až 120 cm snehu. V stredných polohách je do 50 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky asi 1 100 m.

Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdý, vetrom ubitý s prebárajúcim sa snehom alebo s kôrou na povrchu. Počas dňa je sneh väčšinou vlhký až mokrý, vo vysokých polohách (nad 2 000 m) severných orientácií je sneh ešte stále suchý a doskovitý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #výstraha #Lavíny