Fico pred voľbami oznámil tretí sociálny balíček za miliardu eur

Nové pracovné miesta, ďalšie zníženie zdravotných odvodov, ale aj učiteľské byty budú súčasťou tretieho sociálneho balíka vládnej strany Smer-SD. Premiér SR Robert Fico predstavil v sobotu na slávnostnom sneme desať opatrení z ďalšieho sociálneho balíka. Ako uviedol, opatrenia zavedie strana, ak bude vo vláde po marcových parlamentných voľbách. Náklady odhadol Fico na jednu miliardu eur.

05.12.2015 13:30 , aktualizované: 14:20
snem smer nitra fico Foto: ,
Predseda strany Smer-SD Robert Fico na sneme v Nitre predstavil tretí sociálny balík.
debata (520)

V budúcom roku by sa k opatreniam mala pripravovať potrebná legislatíva, následná realizácia by bola v rokoch 2017 a 2018. Financovať opatrenia chce premiér z lepšieho výberu daní, či z boja proti daňovým únikom. „Napriek tomu, že ide o jednu miliardu eur, nebude to mať negatívny vplyv na náš cieľ znižovať deficit verejných financií a smerovať k vyrovnanému rozpočtu. Naďalej bude pokračovať aj pokles verejného dlhu," ubezpečil Fico.

Smer-SD chce vytvoriť 100-tisíc nových pracovných miest do roku 2020. „Pôjde o kombináciu opatrení zameraných na znižovanie štrukturálnej nezamestnanosti a zvyšovanie zamestnanosti absolventov, žien, či zdravotne znevýhodnených," priblížil Fico. Dosiahnuť to chce efektívnym koordinovaním a plánovaním hospodárskej politiky, maximálnym využitím zákona o podpore menej rozvinutých okresov. „Chceme väčší dôraz klásť na podporu vytvárania miest v pôdohospodárstve. Rovnako chceme zásadne prispôsobiť základné, stredné, vysoké školy požiadavkám trhu práce. Budeme pokračovať v rozširovaní siete materských škôl, čo umožní matkám využívať dosiahnutú kvalifikáciu na trhu práce," dodal Fico.

Súčasťou balíka je aj ďalšie zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov, čo by malo stáť približne 90 miliónov eur. „Ak budeme vo vláde, zreformujeme systém zdravotných odvodov s cieľom znížiť odvodové zaťaženie nízkopríjmových zamestnancov. Nová právna úprava zvýši odpočítateľnú položku, čo znamená, nižšie zdravotné odvody. Systémové opatrenie zároveň rozšíri skupinu tých zamestnancov, ktorí budú mať nárok na odpočítateľnú položku," povedal premiér. Vďaka tomuto opatreniu by sa odvodové zaťaženie malo znížiť okolo 780-tisíc zamestnancom, pričom by si malo vyžiadať približne 90 miliónov eur.

Vládna strana chce tiež zdvojnásobiť počet štartovacích nájomných bytov. Fico poznamenal, že ak bude Smer-SD vo vláde, do konca volebného obdobia zabezpečí podmienky na výstavbu 5-tisíc nájomných bytov v réžii samospráv. Financované budú kombináciou štátnej dotácie a lacného úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. „Chceme navrhnúť výhodnejší model tejto kombinácie pre mestá a obce. Viacej pôjde na dotácie a menej budú musieť mestá a obce brať zo Štátneho fondu rozvoja bývania," dodal Fico s tým, že náklady na opatrenie sú 90 miliónov eur.

V budúcom roku by sa k opatreniam 3. vládneho... Foto: Robert Hüttner, Pravda
snem smer nitra fico V budúcom roku by sa k opatreniam 3. vládneho balíčka mala pripravovať potrebná legislatíva, následná realizácia by bola v rokoch 2017 a 2018. Financovať opatrenia chce premiér z lepšieho výberu daní, či z boja proti daňovým únikom.

Ďalším opatrením, ktoré chce premiér presadiť, sú učiteľské byty s nájmom zadarmo. Štát by mal postaviť približne 2-tisíc nových nájomných bytov pre začínajúcich učiteľov na najnižšom platovom stupni, ktorí budú platiť iba réžiu. Na toto opatrenie by mal štát poskytnúť takmer 100 miliónov eur.

Vyčleniť by sa malo aj 50 miliónov eur na rekonštrukciu univerzitných a vysokoškolských internátov. Ďalších 25 miliónov eur by malo smerovať na príspevok na ubytovanie pre vysokoškolských študentov.

Jedným z plánovaných opatrení je aj zdvojnásobenie vianočných dôchodkov pre nízkopríjmových dôchodcov, pričom odhadovaný náklad je 50 miliónov eur ročne. Viac peňazí by mali dostať aj opatrovatelia ťažko postihnutých detí a dôchodcov. Ako vyhlásil predseda Smer-u, ročne by si mohol opatrovateľ polepšiť o tisíc eur.

Súčasťou ďalšieho balíčka je tiež obnova regionálnych ciest za 100 miliónov eur. Konkrétne by malo ísť o cesty 2. triedy, 3. triedy a miestne komunikácie. „Toto nemá nič spoločné s naším plánom pokračovať v dynamickej dostavbe diaľnic, rýchlostných komunikácií a ciest prvej triedy, ktoré patria do kompetencií štátu. Cesty druhej a tretej triedy patria do kompetencie regionálnych samospráv, miestne komunikácie patria do kompetencie miest a obcí," vysvetlil premiér. Za spomínanú sumu by sa malo zrekonštruovať tisíc kilometrov regionálnych ciest.

K vlakom zadarmo, ktoré boli súčasťou predošlých sociálnych balíkov, chce Fico aj autobusy zadarmo. Odhadovaný náklad je 30 miliónov eur. Ako však Fico poznamenal, zadarmo nebudú všetky autobusy, ale pôjde o dojazdové spoje k vlakom.

Smer chce tiež vyčleniť spolu 100 miliónov eur na bezpečnosť. Tieto prostriedky by mali ísť na zvýšenie počtu policajtov o 2,5-tisíc, na ich tréning a prezbrojenie. Financie by mali ísť aj do armády, konkrétne pre špeciálne pluky.

Smer ide do volieb

Fico na sneme v Nitre označil Smer za stranu, ktorá je stabilná, dôveryhodná, čitateľná, plní sľuby a záväzky, ktorá je kompetentná a ktorá vie vyvodzovať politickú zodpovednosť. Predseda Smeru si tiež myslí, že dnes s nimi nikto nesúťaží a nikto neponúka lepšie spravovanie verejných vecí.

Vládny Smer-SD sa nehanbí, ak jeho predstaviteľov vnímajú ako prirodzených, neotesaných a ľudových. Do parlamentných volieb ide Smer-SD s plným rešpektom. „Sme na našich voličov hrdí a ďakujeme im za pretrvávajúcu podporu,“ povedal Fico s tým, že Smer budovali ako dlhodobý projekt.

Po parlamentných voľbách Fico preferuje silnú a stabilnú vládu s čo najmenším počtom členov. Fico sa domnieva, že súčasťou silnej a stabilnej vlády bude aj Smer, alebo bude Slovensku vládnuť nový zlepenec. Opozičnú trojku Most-Híd, KDH a Sieť upozornil, že bez SaS alebo OĽaNO-NOVA vládu nezostavia, preto ponúkajú nový zlepenec. Opozičné stredopravé strany Fico vyzval na zjednotenie, podobne ako zjednotil priestor naľavo Smer pred rokmi.

Bezpečnosť na prvom mieste

Premiér zopakoval, že bezpečnosť Slovenska je pre vládu na prvom mieste. Európa by sa podľa neho mala sústrediť na stabilizáciu bezpečnostnej situácie v Sýrii a Turecku, dôslednú ochranu schengenských hraníc a odčleniť treba ekonomických migrantov od tých, ktorí potrebujú pomoc. Do Európy sa podľa Fica infiltrovali bojovníci Islamského štátu. „Každý, kto schvaľuje terorizmus, bude monitorovaný,“ povedal Fico.

Sestrám na margo platov predseda Smeru odkázal, že sa môžeme prikrývať len takou perinou, na akú máme. Pripomenul, že v štátnych nemocniciach sestry dostávajú vyššie platy.

Druhá vláda Smeru podľa Fica vyvrátila demagogické tvrdenia, že ľavica nevie hospodáriť. Vláda podľa neho prijímala systémové opatrenia, za také označil boj proti daňovým únikom – vďaka ktorým štát za štyri roky získal viac ako 1,6 miliardy eur, zmenu Zákonníka práce, spustenie elektronické trhoviska rezortom vnútra, reformu verejnej správy ESO, prijatie nových volebných kódexov, nový zákon o športe, ústavnú ochrany vody pred vývozom do zahraničia, či nový zákon o odpadoch. „Jednoducho robíme pre ľudí,“ konštatoval Fico.

Smer podľa premiéra konsolidoval verejné financie, znížil nezamestnanosť a Slovensko necháva v lepšom stave, než v akom ho prebral v roku 2012. „Priznávam, urobili sme aj chyby,“ dodal Fico. Z čísiel sa podľa predsedu Smeru-SD nikto nenasýtil, v určitom okamihu je podľa Fica správne, aby sa štát podelil so svojimi výsledkami. Premiér pripomenul, že dva sociálne balíčky na zlepšenie sociálnej úrovni obyvateľov s 30 konkrétnymi opatreniami vláda naplnila. „Balíčky sú úspešné, realizujeme ich bez zvyšovania deficitu,“ vysvetlil Fico.

520 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Smer #tretí sociálny balíček