Policajt dostal podmienku za to, že nekonal

Zvolenskí mestskí policajti, ktorí sa ešte začiatkom júna nečinne prizerali, ako partia mladíkov násilne nakladá ženu do kufra taxíka, poznajú svoje tresty. Jeden odišiel z práce dobrovoľne, druhý dostal upozornenie a šesťmesačnú podmienku. Bezpečnostný expert takéto postihy považuje za nedostatočné.

06.12.2015 18:00
polícia, auto Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

„Pri jednom z policajtov došlo k rozhodnutiu o udelení sankcie v podobe písomného upozornenia. Okrem iného to znamená, že policajt je po dobu šiestich mesiacov v podmienečnej lehote, ak sa dopustí čo i len menej závažného porušenia pracovnej disciplíny, môže byť prepustený. Po dobu šiestich mesiacov je rovnako zbavený akýchkoľvek možných odmien,“ konštatoval hovorca mesta Zvolena Martin Svatuška. Druhý z dvojice hliadkujúcich policajtov z radov zvolenských mužov zákona odišiel na vlastnú žiadosť.

Vyšetrovanie trvalo asi päť mesiacov pre podrobnú analýzu videa a ďalších dôkazov. „Ide o najzodpovednejšie možné riešenie v tejto situácii. Aj preto to trvalo tak dlho, aby bolo prijaté naozaj zodpovedné riešenie,“ komentoval trest policajtov Svatuška.

Náčelník mestských policajtov Juraj Chabada, ktorý je vo funkcii od júla, rozhodnutie mesta rešpektuje. Nepozdáva sa mu však spôsob, akým boli policajti pred jeho nástupom vedení. Naznačil, že muži zákona mali mať presné a zásadné pokyny, ako pred podnikom zasahovať. Z kamerového záznamu incidentu vychádza, že boli pasívni. „Nebolo to iba na nich, bolo to na celom vedení. Výkon riadenia nebol zrejme dostatočne zabezpečený tak, ako má byť. Z pohľadu riadenia polície to nebolo štandardné,“ poznamenal Chabada. Ako ďalej uviedol, odkedy nastúpil na post náčelníka, policajti plnia svoje úlohy zodpovedne a ešte nemusel riešiť žiadne problémy či sťažnosti na nečinnosť polície.

Bezpečnostný expert Juraj Zábojník považuje upozornenie a podmienku za nedostatočné tresty. V prípade, ktorý má znaky násilia a únosu, mali podľa neho padať tvrdšie postihy. „Toto mal byť generálny prípad a generálne potrestanie vinníkov. Ak to boli nejakí miestni mafiáni alebo to boli ľudia, ktorých mestská polícia poznala a bála sa zasiahnuť, bála sa realizovať kroky v zmysle zákona, potom je otázka, načo títo ľudia išli do zboru mestskej polície, keď sa nevedia rozhodnúť, nevedia konať, nemajú odvahu konať,“ upozornil Zábojník.

Štátna polícia prípad ešte vyšetruje. Zvolenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestných činov obmedzovanie osobnej slobody, znásilnenie v štádiu pokusu a porušovanie domovej slobody.

Prípad sa stal ešte začiatkom júna pred diskotékou na najväčšom zvolenskom sídlisku Západ. Partia mladíkov naložila ženu proti jej vôli do kufra taxíka, pričom dvojica službukonajúcich mestských policajtov sa tomu iba prizerala. Policajti nekonali napriek tomu, že ich jeden z prítomných mužov upozornil. Incident sa dostal na verejnosť prostredníctvom videa, ktoré kolovalo po internete.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #trest #policajti #Zvolen