Prílet asýrskych kresťanov zrušili z bezpečnostných dôvodov

Asýrski kresťania, ktorých Slovensko prijme, pôjdu po príchode na Slovensko na niekoľko mesiacov do Záchytného tábora v Humennom, ktorý sa na presídľovanie využíva niekoľko rokov.

07.12.2015 16:48
debata (68)

„Všetky aktivity budú zabezpečované ministerstvom vnútra v spolupráci s občianskym združením Pokoj a dobro," uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Upresnila, že integračný proces by mal trvať osem mesiacov až dva roky.

Ako dodala, je ich záujmom, aby tieto rodiny našli svoj nový domov na Slovensku. „O tom, kde to bude, je teraz predčasné hovoriť," skonštatovala Paulenová s tým, že ministerstvo vnútra má kapacity, aby sa integračný proces mohol uskutočniť v ich vlastných zariadeniach. „Pripomíname, že Slovensko má v tomto smere bohaté skúsenosti a už niekoľko rokov robí úspešné integračné procesy vo svojich zariadeniach," dodala.

Presný príchod 25 kresťanských rodín nebude ministerstvo zverejňovať pre ich bezpečnosť. Pondelňajší prílet podľa Paulenovej zrušili z bezpečnostných dôvodov a uzavretiu vzdušného priestoru nad mestom, odkiaľ mali priletieť. „Aj to svedčí o tom, že týchto 25 kresťanských rodín je v každodennom ohrození života. Veríme, že túto záchrannú misiu dotiahneme do úspešného konca hneď, ako nám to dovolí bezpečnostná situácia," uzavrela.

Do Nitrianskeho kraja malo prísť 25 kresťanských rodín z Iraku. Celkovo 149 ľudí malo nájsť svoj domov v zariadeniach Nitrianskeho biskupstva a priamo v mestách a obciach, kde sa im rozhodli pomôcť dobrovoľníci. V pondelok 30. novembra o tom na tlačovej konferencii informoval minister vnútra Robert Kaliňák. V nedeľu 6. decembra však premiér Robert Fico v RTVS vyhlásil, že asýrski kresťania nebudú presídľovaní do obcí v Nitrianskom kraji, ale „štát prevezme zodpovednosť do vlastných rúk". Dôvodom podľa neho bolo, že niektorí ľudia si mysleli, že na ubytovaní kresťanov zarobia. Ubytovanie asýrskych kresťanov v obciach v Nitrianskom kraji sa nepáčilo niektorým obyvateľom týchto obcí.

Rodiny asýrskych kresťanov, ktoré prídu na Slovensko, boli podľa Kaliňáka vybrané z viac ako tisícky rodín, ktoré mali záujem o integráciu. Najväčšiu časť zo 149 imigrantov tvoria deti. „Tretinu tvoria deti do 15 rokov, potom je tam veľká skupina tínedžerov a ľudí do 25 rokov, tých je asi 20 – 30. Potom je tam stredný vek, teda rodičia a asi osem ľudí nad 60 rokov,“ povedal Peter Brenkus z občianskeho združenia Pokoj a dobro, ktoré sa angažuje v tomto projekte, ktorý je naplánovaný na obdobie troch rokov.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #utečenci #asýrski kresťania