Prešli všetko - od Saudskej Arábie po USA

Začalo sa to rozprávaním o Raifovi Badawim. Saudskoarabskom blogerovi a aktivistovi, zakladateľovi webstránky Oslobodte Saudských liberálov. Pred troma rokmi ho zatkli a obvinili z urážky islamu. Najskôr ho odsúdili na sedem rokov väzenia a 600 rán bičom, neskôr to sprísnili na desať rokov väzenia, pokutu a tisíc rán bičom. Začiatkom roka pred stovkami ľudí začali verdikt vykonávať - takmer neprežil prvých 50 rán. Vykonanie zvyšku trestu bolo odložené tak pre medzinárodnú kritiku, ako aj jeho chatrné zdravie.

08.12.2015 09:00
ludske prava tomasikova gymnazium Foto: ,
Na Gymnáziu Laca Novomeského v Bratislave otvorili výstavu o laureátoch Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.
debata (3)

Zaplnená aula bratislavského Gymnázia Laca Novomeského stíchla, keď im Badawiho príbeh rozprávala rakúska europoslankyňa Ulrike Lunaceková. Badawi tento rok získal Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu a ľudskoprávni aktivisti aj pri tejto príležitosti vyzvali na tvrdší postoj európskych štátov proti Saudskej Arábii. Lunaceková však študentov zároveň vyzvala, aby na slobodu a ľudské práva mysleli aj doma. Aby rozdiely medzi ľuďmi vnímali ako niečo, čo obohacuje.

Otázok mali študenti viac ako dosť. Nedalo im nespýtať sa, ako je možné, že Saudská Arábia, ktorá takto trestá slobodu prejavu, môže teraz šéfovať Komisii OSN pre ľudské práva. A treba presadzovať ľudské práva vo svete alebo to nechať na prirodzený vývoj? Treba viac bombardovať radikálov v Sýrii? Má náboženstvo ovplyvňovať štát?

„Rozobralo sa tu úplne všetko. Od Badawiho až po legálne vlastnenie zbraní v USA. A tiež ma zaujímalo, či sa bude pokračovať v bombardovaní IS v Sýrii, lebo sa mi zdá, že to ide pomaly," povedal študent tunajšieho gymnázia Adam. So slobodou myslenia je to podľa neho ťažké aj na Slovensku, hoci je iná doba. „Čokoľvek iné je tu diskriminované. Chápem, že sa ľudia boja utečencov, ani ja nemám dobrý pocit, ale sú určité veci, ktoré by sa mohli zmeniť. Myslím atmosféru v spoločnosti, ktorá je proti nim," dodal.

Barbora zo školy a gymnázia pre mimoriadne nadané deti si myslí, že i na Slovensku je vždy čo zlepšovať, hoci v porovnaní s mnohými inými krajinami sme na tom dobre. Zaujíma sa o situáciu v krajinách mimo Európy a v takej Afrike teda nie sú ľudské práva také samozrejmé ako u nás. „Myslím si, že je dôležité o týchto témach diskutovať s mladými ľuďmi. Pretože, keď počúvam alebo čítam niektoré názory – nehovorím, že popierajú ľudské práva, ale naozaj sú dosť netolerantné," vraví. Učiteľa zo školy pre mimoriadne nadané deti živý záujem študentov o situáciu na Blízkom východe neprekvapil. „Rezonuje to na sociálnych sieťach a názory sú rôzne. Študenti sa na to veľa pýtajú aj v škole," povedal Tomás Kapuscinský s tým, že je dobre, keď študenti dostanú aj pohľad od ľudí, ktorí sa zaoberajú medzinárodnou politikou.

Kancelária Európskeho parlamentu sa pri príležitosti udeľovania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia každoročne snaží priviesť na Slovensko diskusiu k ľudským právam. Ako pripomenul šéf kancelárie Robert Hajšel, iba ten si zaslúži slobodu, kto o ňu bojuje každý deň. „Ak nebudeme veľa premýšľať o slobode, tak sa nám asi nebude dariť naplno uplatňovať slobodu myslenia," pripomenula zas študentom Dagmar Horná z Olympiády ľudských práv.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sacharovova cena #Raif Badawi