Parlament neschválil automatický odchod sudcov do dôchodku

Parlament zamietol pozmeňujúci návrh poslanca za KDH Pavla Hrušovského, ktorým presadzoval automatický odchod sudcov do dôchodku. „Funkcia sudcu zaniká uplynutím kalendárneho roka, v ktorom sudca dosiahol vek 67,“ uvádzal v návrhu Hrušovský.

08.12.2015 12:09
debata (23)

Podľa platnej ústavnej úpravy prezident môže odvolať sudcu po dosiahnutí veku 65 rokov. Predpokladom na takéto rozhodnutie prezidenta je návrh Súdnej rady SR. Opozícia sa začiatkom decembra zmenu v odchode sudcov do dôchodku snažila presadiť aj novelou ústavy, vládny Smer však právnu normu zamietol.

Diskusiu o presnejšej úprave odchodu sudcov do dôchodku inicioval začiatkom septembra prezident Andrej Kiska, keď požiadal listom poslancov o novelu Ústavy SR s cieľom zaviesť jasné pravidlá pre vek, do ktorého sudcovia nižších súdov a Najvyššieho súdu SR môžu vykonávať svoju profesiu. Neskôr Kiska o návrhu diskutoval so zástupcami politických strán v parlamente na poslaneckom grémiu.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini už skôr konštatoval, že Smer novelu ústavy nepodporí a odchody sudcov do dôchodku by mal riešiť nový parlament. Podľa Pellegriniho si zmeny ústavy vyžadujú čas a treba podrobne diskutovať aj so sudcami. Zároveň by podľa Pellegriniho bolo vhodné otvoriť diskusiu aj o ďalších zmenách. „Napríklad o menovaní ústavných sudcov prezidentom, aby bolo z ústavy zrejmé, že prezident musí vybrať jedného z dvoch kandidátov, ktorých mu navrhne NR SR," konštatoval Pellegrini.
23 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Pavol Hrušovský #pozmeňujúci návrh