Ochrana pred terorizmom. Treba sa báť Veľkého brata?

Zmenia teroristické útoky z ostatných týždňov život bežných ľudí na Slovensku? Budú po novom viac pod drobnohľadom polície či tajných služieb? Vláda hovorí, že nie, že budú len lepšie chránení. Krátko pred voľbami sa preto v parlamente mení ústava a 15 zákonov, ktoré majú zvýšiť ochranu pred terorizmom.

09.12.2015 11:55
debata (1)

Po novom bude môcť napríklad polícia zadržiavať podozrivých z terorizmu dvakrát tak dlho, ako je to dnes. Namiesto dvoch dní až štyri. Polícia aj spravodajské služby tiež získajú nepretržitý prístup k údajom mobilných operátorov o ich klientoch, ak sú podozrivými osobami.

Odborníci pripúšťajú, že hoci prijatý protiteroristický balíček nepresahuje štandard, ktorý platí v západnej Európe, spravodajské služby a polícia budú mať pri kontrole a monitorovaní podozrivých väčšie právomoci. Chýba im preto ich prísnejšia kontrola.

Právomoci polície a spravodajských služieb sa posilnia

Silové zložky novelou Trestného zákona a novelami desiatky ďalších zákonov dostanú do rúk nové oprávnenia. Novela definuje pojem „teroristické trestné činy“ a zvyšuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny z osem na 10 rokov odňatia slobody. Zaviedla sa obligatórna väzba, na základe ktorej súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijali sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. Návrh upravuje i použitie špeciálnych technických vecí pri zásahoch a používanie zbraní, vrátane špeciálnych, a špeciálnych donucovacích prostriedkov.

V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má Slovenská informačná služba (SIS)

Súd na podnet SIS zakáže prevádzku webového portálu, na ktorom dochádza k šíreniu myšlienok podporujúcich alebo propagujúcich terorizmus, politický alebo náboženský extrémizmus či extrémizmus prejavujúci sa násilným spôsobom alebo škodlivé sektárske zoskupenia.

Zmena ústavy získala v utorok v parlamente 95 hlasov. Spolu s vládnymi poslancami za zdvihli ruky aj poslanci opozičného Mostu-Híd a dvaja bývalí poslanci Miroslav Kadúc so Štefanom Kuffom, ktorí odišli z OĽaNO. Most-Híd hlasoval kladne po tom, čo Smer odobril pozmeňujúci návrh jeho poslankyne, bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Kto, s kým, kedy, ako dlho, odkiaľ či cez aké zariadenie telefonoval alebo surfoval na internete, k takýmto osobným údajom bude mať prístup aj tajná služba. Bude však musieť na ne pýtať súhlas súdu. Dnes informácie od operátorov agenti žiadať nemôžu.

Protiteroristický balíček

Zmena ústavy

  • Dnes platí, že osobu možno zadržať maximálne na 48 hodín, zmena ústavy pri trestných činoch terorizmu to mení až na 96 hodín.

Zmeny v Trestnom zákone a poriadku

  • Obvineného z trestných činov súvisiacich s terorizmom bude môcť súd poslať do väzby bez udania dôvodu. Uvalenie väzby už nebude musieť zdôvodniť napríklad ovplyvňovaním svedkov, či útekom, ako pri iných trestných činoch.
  • Väznice budú môcť vykonávať odpočúvanie telefonátov odsúdených, s výnimkou hovorov s advokátom, rovnaké pravidlo má platiť aj pre obvinených vo väzbe.
  • Ak bude obvinený spolupracovať s vyšetrovateľmi a pomôže usvedčiť teroristov, môžu mu dočasne odložiť obvinenie, prípadne zastaviť či prerušiť trestné stíhanie.
  • Zvýši sa ochrana svedka, ktorý bude svedčiť proti teroristom. Podstatou je, aby nedochádzalo ku konfrontácii svedka s podozrivými teroristami, ale bola možnosť výsluchu cez videonahrávky.
  • Rozšírenie možností využitia agenta.
  • Terorizmus rozšíri agendu Špecializovaného trestného súdu, ktorý bude mať prejednávanie takýchto trestných činov na starosti.

Zábojník: Spravodajské služby aj polícia potrebujú v boji proti terorizmu silnejšie kompetencie

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý v minulosti šéfoval ochranke ústavných činiteľov, hovorí, že zvýšenie právomocí bezpečnostných zložiek znamená prínos. „Spravodajské služby aj polícia potrebujú v boji proti terorizmu silnejšie kompetencie. Zároveň však musia byť aj prísnejšie kontrolované,“ reagoval Zábojník.

Práve v nedostatočnej kontrole tajných služieb vidí problém. Upozornil, že nielen Slovenskú informačnú službu, ale aj vojenské spravodajstvo sprevádzajú škandály, ktoré doteraz neboli objasnené. „Chýba tu spätná väzba, aby bola kontrola účinná,“ varuje analytik a pripomína, že viaceré kauzy z minulosti sa týkali práve zneužitia právomocí oboch služieb.

Policajti budú môcť po novom zaistiť každú osobu na mieste, kde hrozí teroristický útok alebo kde k nemu prišlo. Zároveň sa im rozšíria kompetencie pri prehliadkach dopravných prostriedkov či vykázaní ľudí z určených miest. Väznice zase budú môcť vykonávať odpočúvanie telefonátov odsúdených, s výnimkou ich hovorov s advokátom. Rovnaké pravidlo má platiť aj pre obvinených vo väzbe.

Nové právomoci a úlohy dostane civilná tajná služba aj vojenské spravodajstvo. SIS napríklad bude môcť navrhnúť súdu, aby zakázal prevádzku internetových portálov, ktoré propagujú terorizmus, extrémizmus či sekty. Takisto začne zhromažďovať informácie o nelegálnej migrácii. Získať bude môcť aj prístup k záznamom kamerového systému, ktorý monitoruje verejné priestranstvá.

Nové kompetencie polície

  • Policajti získajú oprávnenie zaistiť osobu, ktorá by mohla mať súvis už len s hroziacim teroristickým útokom. Zaistená bude môcť byť až 48 hodín.
  • Rozšíria sa právomoci polície ohľadom prehliadky dopravných prostriedkov či vykázaní ľudí z určených miest.
  • Polícia po súhlase súdu získa nepretržitý prístup k prevádzkovým a lokalizačným údajom mobilných operátorov o ich klientoch, ktorí sú hľadanými osobami.
  • Nové vybavenie polície pri zásahoch - strelivo, špeciálne donucovacie prostriedky.
  • Precíznejšia výmena informácií medzi jednotlivými zložkami polície.
  • Vojaci dostanú možnosť zúčastniť sa na policajných zásahoch.
  • Rozšírenie medzinárodnej spolupráce polície.

Naď: Slovenské návrhy nejdú nad štandard západnej Európy

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď hovorí, že aj iné krajiny prijímajú pre tajné služby širšie kompetencie. „Slovenské návrhy nejdú nad štandard západnej Európy,“ myslí si Naď. Upozorňuje, že problémom je, ak sú nedostatočne nastavené kontrolné mechanizmy, keďže vtedy môže prichádzať k ich zneužitiu a zásahom do ľudských práv.

Podobný názor má aj advokát Jozef Herbulák. Tvrdí, že ak sa robia takéto zásahy, misky váh musia byť nastavené rovnovážne – aj na stranu bezpečnosti, ale zároveň aj ochrany súkromia občanov. „Musí tu byť medzi tým primeraná rovnomernosť. Zásahy do súkromia, ale aj väzba, čo je tiež zásah do ľudských práv, musia byť pod súdnou kontrolou a aj kontrolovateľné,“ upozorňuje advokát.

Herbulák: Prax ukáže, ako budú opatrenia fungovať

Podľa Herbuláka až prax ukáže, ako budú opatrenia fungovať, pretože riziko zneužitia tu hrozí vždy. Advokát tiež upozornil, že zásahy do osobných práv by sa mali po istom čase, ak prestane hroziť bezprostredné nebezpečenstvo, nanovo prehodnotiť. Doplnil, že podobne aj protiteroristické opatrenia, ktoré prijala Bushova administratíva po teroristických útokoch 11. septembra 2001, mali časovo limitovanú platnosť.

Niektoré sa neskôr zmiernili či zrušili. Balíček antiteroristických zákonov tiež zvýši tresty za založenie a podporu teroristickej skupiny. Po novom vinníkom bude hroziť trest väzenia najmenej na desať rokov až doživotie, namiesto súčasných ôsmich rokov. Pri odhaľovaní páchateľov teroristických trestných činov bude môcť vyšetrovateľom pomáhať ako policajný agent aj iná osoba ako príslušník polície.

Šándor: Mám pocit, že teroristické útoky sa neodohrali v Paríži, ale v Bratislave

Českého experta na terorizmus Andora Šándora skôr ako obsah prijímaných zákonov zaráža rýchlosť, s akou ich premiér Robert Fico dokázal pretlačiť do parlamentu. „Politická jednota je u vás v tomto neuveriteľná. Nespomínam si, že by podobná zavládla v akejkoľvek inej demokratickej krajine,“ zdôrazňuje.

Šándor nespochybňuje, že Ficovi ide o bezpečnosť slovenských občanov. Zároveň si myslí, že Slovensko momentálne teroristami nijako výrazne ohrozené nie je. „Fico je však schopný politik, ktorý pochopil, kam má pred voľbami zacieliť, aby si vytvoril predpoklad čo najväčšieho nárastu preferencií. Niekedy mám z jeho činov pocit, že posledné veľké teroristické útoky sa neodohrali v Paríži, ale v Bratislave,“ hodnotí.

Nové kompetencie spravodajských služieb – SIS a vojenské spravodajstvo

  • Zavedie sa inštitút fingovaného prevodu vecí. Agenti budú môcť fingovane nakupovať a predávať veci, ktoré používajú teroristi.
  • SIS bude môcť navrhnúť súdu, aby zakázal prevádzku internetových portálov, ktoré propagujú terorizmus, extrémizmus či sekty.
  • Získajú prístup k záznamom kamier, ktoré monitorujú verejné priestranstvá.
  • Niektoré inštitúcie (napr. matriky, elektrárne) budú musieť tajným službám poskytnúť informácie a osobné údaje klientov z ich informačných systémov.
  • Určia sa súdy, ktoré budú vydávať súhlas na odpočúvanie.

vv, NR SR

Ako expert dodáva, pri súčasnom stave nie je namieste podliehať hystérii, keďže v porovnaní s mŕtvymi na ceste je počet obetí teroristov stále len okrajové číslo. „Terorizmus tu s nami bude, rovnako ako kriminalita,“ myslí si. Neodporúča preto naskakovať na jednoduché riešenia a neprimerane pritvrdzovať legislatívu.

Treba sa skôr zamerať na príčiny, čo podľa neho zatiaľ nerobí nikto. „Obávam sa, aby sme sa o 30 rokov nedostali do situácie, že naše mocenské zložky budú mať 10-krát viac zamestnancov a 10-krát väčší rozpočet – a pritom bezpečnosť nebude o nič väčšia,“ varuje.

Šándor si myslí, že treba začať celospoločenskú debatu, do akej miery si v rámci boja s terorizmom dáme obmedziť osobné slobody. „Ani sebalepšie zákony človeka pred terorizmom neochránia. Tiež však nemožno voči nemu nerobiť vôbec nič,“ uvažuje.

Čo sa však týka kontroly zneužívania spravodajských služieb v súvislosti s terorizmom, podľa neho žiadna „na sto percent“ fungovať nebude. „Nijaká legislatíva nedokáže nahradiť ľudskú slušnosť, morálku, etiku, zmysel pre povinnosť a vlastenectvo,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spravodajské služby #boj proti terorizmu