Učitelia opäť protestovali. Neučili, ale „vychovávali"

Niektorí piataci uprene sledujú rozprávku na premietacom plátne zavesenom na tabuli, ďalší z triedy hrajú vzadu za lavicami spoločenské hry. Učiteľka, ktorá prišla na hodinu, na deti len dozerá. Namiesto skúšania a vysvetľovania robila vo štvrtok vychovávateľku. Aj Základná škola Mudroňova v Bratislave sa totiž pridala asi k 500 školám na Slovensku, ktoré takto chceli upozorniť na nízke platy v školstve.

10.12.2015 09:05 , aktualizované: 11.12.2015 10:22
deti, škola, babysitting day Foto: ,
Na Gymnáziu Augusta Horislava Škultétyho vo Veľkom Krtíši sa hrali Monopoly.
debata (210)

Do protestu Babysitting day sa tak zapojilo asi deväťtisíc učiteľov. Symbolický názov si vybrali preto, lebo trhová cena práce učiteľov je podľa organizátorov protestu na úrovni babysittera – opatrovateľa detí. V krátkom čase ide už o druhý protest pedagógov. V polovici novembra boli niektoré školy zatvorené alebo mali obmedzené vyučovanie. Vtedy išli učitelia darovať krv alebo absolvovali lekárske vyšetrenia.

„Chceli sme poukázať na to, že vláda naozaj málo investuje do vyučovacej hodiny, preto sme tento deň poňali tak, že budeme viac zameraní na výchovnú činnosť podobne ako babysitteri," vysvetlil jeden z organizátorov Babysitting day z Iniciatívy bratislavských učiteľov Vladimír Crmoman.

Podľa ministerstva školstva však mohli učitelia protestom porušiť pracovnú disciplínu. „Ak si učiteľ počas riadnej pracovnej doby neplní svoj základný úväzok výchovno-vzdelávacou činnosťou, ale vykonáva napríklad babysitting, teda nevykonáva v pracovnej zmluve dohodnutý druh práce, zamestnávateľ to môže považovať za porušenie pracovnej disciplíny," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku k protestu. Crmoman pripomenul, že učitelia vzdelávajú, ale aj vychovávajú. V deň protestu koncentrovali svoju činnosť na výchovu.

Riaditeľ Základnej školy Mudroňova Richard Savčinský verí, že protest bude mať význam a upozorní na problémy škôl. „Okrem nedostatočného financovania vidím ja osobne problém aj v znižovaní významu vzdelávania v spoločnosti," konštatoval.

Žiaci na bratislavskej Základnej škole... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Babysitting day, Bratislava Žiaci na bratislavskej Základnej škole Mudroňova si Babysitting day užívali po svojom.

Do protestu sa zapojila väčšina učiteľov z tejto školy. Druhý stupeň mal program mimo školy. Siedmaci boli na výstave, keď sa vrátili, piekli v triede medovníčky. Menší žiaci zostali v triedach. Prváci si mohli doniesť aj obľúbené hračky. Všetky lavice spojili do troch veľkých stolov. V laviciach pred tabuľou dievčatá v pogumovaných zásterkách maľovali, tí bližšie k monitoru stíhali sledovať aj anglickú rozprávku. Zo zmeny bežného školského programu boli nadšení.

O tom, že učitelia včera takouto formou štrajkovali, deti väčšinou vedeli. „Dnes je Babysitting day. Učitelia namiesto toho, aby učili, vychovávajú deti ako vychovávatelia. Prečo je to tak, neviem," povedala siedmačka Lujza.

„Samozrejme, že som s touto akciou súhlasila, pretože peňazí ide do školstva naozaj málo. To sa netýka len platov, ale aj vybavenia škôl. Veľa vecí sme dostali od rodičov. Nebyť ich, nemáme počítače, kancelársky papier, dataprojektory ani športové vybavenie," vysvetlila jedna z učiteliek na Základnej škole Mudroňova, ktorá nechcela byť menovaná.

Do protestu sa zapojili aj učitelia Gymnázia Augusta Horislava Škultétyho vo Veľkom Krtíši. Študenti pozerali dokumentárne filmy, ochutnávali čaje, ale aj aranžovali vianočné ozdoby.

Veľmi čulo bolo krátko pred obedom v prime, najnižšom ročníku osemročného gymnázia. Dozorujúca učiteľka Lívia Cibuľová konštatovala, že za normálnych okolností by mali žiaci výtvarnú výchovu, no namiesto nej si mohli vybrať inú formu náhrady za štetec a výkres. „Buď si mohli vyrábať pexeso, alebo hrať spoločenské hry," prezradila pedagogička. Najmenších gymnazistov najviac tešili spoločenské hry. Kristián a jeho spolužiak Peter spolu s ďalšími kamarátmi z triedy hrali monopoly. „Hráme ich už od rána a chutia nám stále. Pri monopoloch strávime celý vyučovací deň, ktorý sa končí o pol druhej poobede," podotkol.

Predseda odborovej organizácie vo veľkokrtíšskom gymnáziu Branislav Kortiš zdôraznil, že do protestu sa zapojili preto, lebo po roku 1989 sa v slovenskom školstve toho urobilo málo a učiteľské povolanie akoby zostalo v závese. „Až v roku 2012 sa vykopala mŕtvola, ako my tomu hovoríme, a o školstve sa aspoň začalo viac hovoriť. Učitelia sú však slabo ohodnotení a ich platy nezodpovedajú tomu, čo robia. Navyše mnohé školy sú veľmi zle vybavené, niekde majú problémy s vykurovaním. Tých negatív je dosť," podčiarkol Kortiš.

Ako dodal, gymnázium včera prenechalo iniciatívu žiakom a študentom. Učitelia sa s nimi dohodli a dali im tipy, čo by mohli robiť, potom si už deň režírovali sami. Škola spojila Babysitting day aj s podujatím Deň čaju, ktoré organizuje každý rok pred Vianocami.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #protest #Babysitting Day