Lupiči v kuklách sa vydávali za policajtov

Boli ozbrojení, s kuklami na hlavách a vydávali sa za policajtov. Traja zamaskovaní muži vtrhli v stredu skoro ráno do predajne potravín v obci Dolná Súča neďaleko Trenčína.

10.12.2015 10:00
debata (15)

Prinútili predavačky aj zákazníkov ľahnúť si na zem a ukradli peniaze. Podobná lúpež sa stala aj v pondelok v Ružomberku, či ju má na svedomí tá istá partia, zatiaľ nie je známe.

Lupiči mali do obchodu vtrhnúť oblečení v čiernych uniformách ako kukláči. Polícia je na informácie o zločincoch, ktorí sa vydávali za jej príslušníkov, mimoriadne skúpa. Pavol Kudlička z krajskej polície v Trenčíne potvrdil iba to, že lúpež sa skutočne stala, páchatelia boli ozbrojení a ukradli peniaze a mobil. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu lúpeže,“ dodal Kudlička.

Predajňa na malom námestí v Dolnej Súči patrí jednej z obchodných sietí s potravinami. Jej pracovníci nechceli o prepade ani o tom, ako dlho bude obchod zatvorený, hovoriť. Lúpež sa stala krátko po šiestej hodine, hneď po otvorení obchodu. Vnútri boli vtedy tri predavačky a dve zákazníčky. Podľa neoficiálnych informácií lupiči mali jeden samopal a dve pištole.

Zakričali niečo ako „policajná akcia!“ a prikázali všetkým, aby si ľahli na zem a odložili mobily. Jeden z nich vraj ešte dodal, že sa nikomu nič nestane, ak sa nebudú obzerať. Celý incident sa našťastie obišiel bez streľby a bez zranených. Muži v čiernom vykradli trezor a podľa nepotvrdených informácií si z neho odniesli asi sedemtisíc eur. Po páchateľoch polícia pátra, do našej redakčnej uzávierky neboli ešte zadržaní.

Zatiaľ nikto nevie s určitosťou povedať, či lupiči mali na sebe pravé policajné uniformy, alebo len ich napodobneniny. Súčasťou čiernej policajnej rovnošaty je šiltovka s nápisom Polícia, rovnaký nápis majú policajti v čiernom aj na chrbte. Či mali tieto nápisy na oblečení zlodeji v Dolnej Súči, nie je známe.

„Ženy sú v strese, o podrobnostiach som sa s nimi nerozprával. Celá obec je z toho otrasená, že také niečo sa vôbec deje. Človek nemá šancu rozoznať, či je to skutočná policajná uniforma. Ale hlavne je v šoku, keď na neho namieria zbraň, kážu mu ľahnúť na zem, a nevie, čo sa bude diať ďalej. Nikto v tej chvíli nebude skúmať, či sú uniformy skutočné, ani to, či sú pištole pravé alebo sú to len atrapy. Vtedy nerozmýšľate, človeka premôže strach,“ hovorí o tom, čo sa odohralo v Dolnej Súči, starosta obce Rudolf Pleva.

Čierna kukláčska uniforma sa dá ľahko napodobniť. Na internete sa dajú kúpiť jednotlivé časti aj zelenej policajnej uniformy, ponúkajú ich väčšinou inzeráty s poznámkou – na zberateľské účely. Nosiť policajnú uniformu na verejnosti je trestné. Podľa zákona o Policajnom zbore je zakázané používanie policajnej uniformy, ale aj odevu, ktorý by mohol byť za služobnú rovnošatu zameniteľný. Zakázané je aj označenie nápisom Polícia alebo Policajný zbor.

„Ak má niekto pri služobnom zákroku pochybnosti o tom, či ide skutočne o policajta, napriek tomu, že je v uniforme s identifikačným číslom a menovkou, môže ho požiadať o preukázanie príslušnosti k Policajnému zboru. Policajt sa v takom prípade preukáže aj služobným preukazom,“ dodal Michal Slivka, hovorca policajného prezídia.

Polícia v stredu pátrala aj po trojici ozbrojených mužov, ktorí v pondelok prepadli podnikateľa v Ružomberku. Podľa žilinského krajského policajného hovorcu Radka Moravčíka mu zobrali auto a spôsobili celkovú škodu vyše 23-tisíc eur. Nie je vylúčené, že išlo o tých istých páchateľov, ktorí lúpili aj v Dolnej Súči. Polícia to nechcela komentovať, pretože prípad stále vyšetruje.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež