S tisíckami dovolaní pomôžu súdu aj nezamestnaní

Najvyšší súd zaplavili ďalšie tisícky hromadných žalôb. Na takýto nárast agendy sudcovia nestačia, pomôcť by im mali aj nezamestnaní právnici z bratislavskej župy. Tí si tak na súde doplnia chýbajúcu absolventskú prax.

11.12.2015 14:00
najvyssi sud, sudcovska rada Foto: ,
Tisícky hromadných žalôb pribudli na Najvyššom súde. Pomôcť s nimi majú aj nezamestnaní právnici z bratislavskej župy.
debata (1)

Dohodli sa na tom predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová a generálny riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič.

Za posledné dva novembrové týždne prišlo do podateľne súdu ďalších 3 337 vecí. Z toho vyše 2-tisíc dovolaní od advokátov, ktorí zastupujú firmu Lawyer Partners, a ďalších 130 je od nebankovky Pohotovosť. Keďže väčšina hromadných podaní smeruje na občianskoprávne kolégium, to zatiaľ zastavilo prijímanie vecí od týchto spoločností. Súd ich rovnomerne rozdeľuje medzi ďalšie tri kolégiá.

Kolégium má 23 sudcov a len v októbri dostalo 3 454 nových vecí, sudcovia vybavili 1 042. V súčasnosti zostáva nevybavených takmer 10-tisíc podaní. Administratívu pri nevybavených veciach by mali mať na starosti mladí právnici, ktorí sú dnes bez práce. Najvyšší súd ich plánuje postupne prijímať do dočasnej štátnej služby. „Znížiť enormný nápad na Najvyššom súde pomôžu aj nezamestnaní absolventi vysokých alebo stredných škôl z Bratislavského samosprávneho kraja,“ povedal hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík. Koľko ich presne bude, zatiaľ nie je známe.

Financovať ich bude ústredie práce počas deviatich mesiacov. Uchádzač do 29 rokov bude zamestnaný na polovičný úväzok a môže zarobiť okolo 257 eur mesačne. Pôsobenie na súde sa mu zaráta do absolventskej praxe. S takouto ponukou nezamestnaných najprv osloví ústredie práce.

Ku koncu októbra evidujú úrady práce v Bratislavskom kraji 57 absolventov právnických fakúlt. „Sú to absolventi s trvalým bydliskom v Bratislavskom kraji s ukončeným študijným odborom právne vedy,“ pripomenula Jana Lukáčová, šéfka kancelárie generálneho riaditeľa ústredia práce.

Podľa portálu profesia.sk sa na právnické fakulty hlási najviac uchádzačov, ale zamestnávatelia majú len 19-percentný záujem o týchto absolventov. Pod verejnými univerzitami pôsobia štyri právnické fakulty, štúdium vlani na nich skončilo 1 441 absolventov. Právnické vzdelanie ponúkajú ešte dve súkromné školy.

Situáciu okolo hromadných žalôb, ktoré zavaľujú súdy, by mala začať riešiť aj novela Občianskeho súdneho poriadku. Žaloby by mali zastaviť vysoké pokuty advokátom, až do 500 eur za jedno podanie, a dvojnásobné zvýšenie poplatku pri odvolaní a dovolaní sa proti rozhodnutiu nižších súdov. Tieto zmeny navrhli poslanci Smeru. Parlament ich odsúhlasil v stredu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #právnici #nezamestnaní #ústavní sudcovia