Kiska podpísal novelu o prokuratúre

Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o prokuratúre. Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR. Sudcom a prokurátorom novela zvýši dĺžku dovolenky na preventívne rehabilitácie zo súčasného jedného týždňa na dva týždne.

11.12.2015 14:15
debata (6)

Právna norma mení spôsob odmeňovania funkčne vyšších sudcov ako sú predseda kolégia či šéf senátu, respektíve námestník generálneho prokurátora a riaditeľ sekcie generálnej prokuratúry. Doteraz títo vyšší funkcionári mali príplatky definované konkrétnou finančnou sumou, po novom pôjde o percentá z platu.

V porovnaní s pôvodným návrhom sa príplatky zvýšia z osem na 20 percent pre pozíciu predsedu senátu Najvyššieho súdu SR a z 10 na 25 percent pre predsedu kolégia Najvyššieho súdu SR.

Novela opätovne zavádza možnosť udeľovania odmien sudcom a prokurátorom, a to raz do roka do výšky platu. Generálna prokuratúra SR bude mať podľa novely možnosť zúčastňovať sa na tvorbe všetkých právnych predpisov, ktoré ovplyvňujú jej činnosť.

Dôvodom, prečo GP požaduje účasť na príprave takých predpisov, je to, že v minulosti mnohé novelizácie zákonov upravujúcich činnosť prokuratúry navrhli a schválili poslanci parlamentu a prokuratúra sa o nich často dozvedela až dodatočne.

O súhlas na zadržanie poslanca národnej rady alebo o súhlas na jeho vzatie do väzby bude po novom parlament žiadať len generálny prokurátor. Doteraz tak mohol urobiť ktorýkoľvek dozorujúci prokurátor.

Súčasná legislatíva nariaďuje vyššie postaveným prokurátorom vydávať pokyny pre podriadených prokurátorov v písomnej forme. Po novom budú môcť vo výnimočných prípadoch vydať aj ústne alebo telefonické pokyny, ale do 48 hodín ich musia vypracovať aj písomne, inak budú považované za neplatné.

Návrh tiež upravuje funkčné obdobie generálneho prokurátora. Ten má byť vo funkcii až dovtedy, pokiaľ nie je zvolený nový generálny prokurátor. Opatrenie má zabrániť situáciám, keď generálnu prokuratúru musí po uplynutí funkčného obdobia generálneho prokurátora viesť jeho prvý námestník.

„Navrhovanou právnou úpravou sa odstránia pochybnosti o legitimite úkonov osoby, ktorá vykonáva funkciu generálneho prokurátora v plnom rozsahu práv a povinností, ktoré právny poriadok spája s funkciou generálneho prokurátora,“ uvádza sa v návrhu.

Od kandidáta na post generálneho prokurátora očakáva zákon desaťročnú prax v oblasti práva. Do tej sa môže započítať len obdobie, keď kandidát vykonával funkciu prokurátora alebo sudcu, nie však advokáta.

GP v návrhu poukazuje na množstvo nepríslušných podnetov, s ktorými sa na nich obracia verejnosť. „Ako príklady je možné uviesť neschválenie úveru v banke, sťažnosť na politickú situáciu v krajine, ale aj rôzne absurdné a nezrozumiteľné podania a podania, ktoré podávatelia zasielajú iba pre informáciu,“ uvádza GP.

Prokuratúra sa nepríslušnými podaniami naďalej zaoberať nebude, ak však zistí, že je na ich vybavenie príslušný nejaký iný orgán, podanie mu postúpi. Podľa novely sa pôvodne mali zvýšiť dlhoročným prokurátorom a sudcom dôchodky približne o 170 eur. Tesne pred konečným hlasovaním na pokyn generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára ustanovenia o zvyšovaní dôchodkov zo zákona vypustili.

Návrh mal zmeniť hodnotu koeficientu, ktorým sa sudcovi a prokurátorovi vymeriava príplatok k dôchodku podľa počtu odpracovaných rokov z 0,8 percenta na jedno percento na rok, čo by malo za následok spomínané zvýšenie dôchodkov pre dlhoročných sudcov a prokurátorov v priemere o 170 eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Andrej Kiska #platy sudcov