Aktivisti varujú pred budúcou podobou bratislavského nábrežia

Výstavbou "Nového PKO" ale aj ďalších nových štvrtí v Podhradí sa zrejme v najbližších rokoch úplne zmení celý charakter bratislavského nábrežia. Po tom, čo mesto vo štvrtok schválilo predaj budov PKO firme Henbury Development, PKO definitívne zbúrajú.

13.12.2015 15:00
debata (59)

Zástavba v lokalite sa podstatne zhustí, pritiahne tisíce ľudí aj áut, čo bude mať negatívny vplyv na už teraz zložitú dopravnú situáciu. V línii za budúcim „Novým PKO“, na opačnej strane cesty už rastú nové štvrte Zuckermandel a Vydrica, kde sa počíta s kapacitou asi 2 000 nových parkovacích miest. Chystá sa tiež veľká prestavba neďalekého hotela Danube.

Pre Zuckermandel a Vydricu sa síce urobili čiastkové dopravné štúdie, tie však len konštatovali, že okolité cesty nové zaťaženie vydržia. Primátor sľúbil vyhlásiť súťaž na komplexné dopravno-urbanistické riešenie územia.

Hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová jej koncept aj pripravila, v poslednej chvíli ho však primátor nepodpísal. „Je to dôvod, prečo Kratochvílová odišla z magistrátu?“ pýtal sa vo štvrtok na rokocvaní mestského zastupiteľstva poslanec Ján Budaj, ale Nesrovnal mu priamo neodpovedal.

Podľa doterajších úvah by sa pre zvýšenie dopravnej kapacity mala nábrežná cesta v niektorých úsekoch rozšíriť až na sedem jazdných pruhov, vrátane odbočovacieho do Vydrice a Zuckermandlu.

Pribudlo by viacero svetelných križovatiek, od električkového Lafranconi po Most SNP by ich dokopy bolo deväť, čo by dopravu ešte viac spomaľovalo. „Všetky rozšírenia by, žiaľ, museli ísť na úkor zelene a nábrežnej pešej zóny. Kde na svete takto mesto vychádza v ústrety investorom a stavia im obslužné cesty k ich objektom?“ uvažuje Vagač.

Aktivisti tiež varujú, že masívna výšková výstavba neprospeje ani estetike nábrežia. Natlačená blízko k rieke vyvolá v návštevníkovi stiesnený pocit. A zväčša mu zakryje výhľad na dominantu mesta – Bratislavský hrad. „To je európsky unikát! Predstavte si, že by v Prahe pri Vltave postavili niečo, čo by zatienilo Hradčany,“ zdôraznil Vagač.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO #zuckermandel