Teplý december spestrí roj Geminíd

Ani v najbližších dňoch nemôžeme očakávať výrazné ochladenie, mrazy budú aj naďalej skôr symbolické ako skutočne decembrové. Spestriť ich však môže pozorovanie meteorického roja Geminíd, ktorý potrvá do 17. decembra.

12.12.2015 08:00
počasie, december, zima, chladno, Foto: ,
Piatková hmla sa v Bratislave rozplynula iba na pár hodín.
debata

Druhá decembrová dekáda bude mať väčšinou podobný charakter, ako prvých desať dní tohto mesiaca. Naďalej bude hmlisto, vytvárať sa bude aj inverzia.

„Naším územím budú síce prechádzať poveternostné fronty a za nimi sa sem môže dostať trochu chladnejší vzduch, ale na to, že je december, takéto teplotné podmienky sú netypické, je nadnormálne teplo. Teraz by mali byť normálne mrazy aj pod mínus 10 stupňov,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Uplynulý týždeň priniesol len veľmi mierne mrazy. Ak neberieme do úvahy najvyššie horské polohy, tak vo štvrtok ráno mrzlo iba v Telgárte (- 1,7 stupňa) a v Lome nad Rimavicou (- 1,2 stupňa Celzia). Okrem týchto lokalít zaznamenali mráz už len na Štrbskom Plese, Chopku a Lomnickom štíte.

V nedeľu 13. decembra je v kalendári Lucie, a s týmto menom sa spája množstvo pranostík. Napríklad, aké sú od Lucie do Vianoc dni, také sú aj mesiace. Historicky najteplejší 13. december bol v roku 2000, keď v bratislavskej Mlynskej doline namerali plus 14,7 stupňa Celzia. Rekordne mrazivou Luciou bol 13. december 1983 v Rabči na Orave, kde teplota klesla na mínus 27 stupňov Celzia.

Ak sa počasie vydarí, môžu pri jasnej oblohe priaznivci astronómie až do štvrtka pozorovať jeden z najaktívnejších meteorických rojov súčasnosti Geminidy. „Ak by chcel niekto teraz pozorovať tento astronomický úkaz, mal by ísť nad hladinu inverzie, to znamená do stredohorských polôh,“ upozorňuje Faško.

Ako bude?

  • Sobota Oblačno až zamračené, v priebehu dňa od západu zmenšovanie oblačnosti. Miestami dážď, od 500 m sneženie. Denná teplota 2 až 9 stupňov.
  • Nedeľa Prevažne oblačno, ojedinele mrholenie. Denná teplota 1 až 6 stupňov, na juhozápade pri slnečnom počasí okolo 8 stupňov.
  • Pondelok Prevažne polooblačno, v nižších polohách miestami hmlisto, na severe ojedinele snehové prehánky. Denná teplota 0 až 6 stupňov.
  • Utorok Prevažne zamračené a hmlisto. Cez deň na horách polojasno. Denná teplota mínus 1 až plus 5 stupňov.
  • Streda Jasno až polojasno, v nižších polohách hmla alebo nízka oblačnosť. Denná teplota mínus 2 až plus 4 stupne.

Zdroj: SHMÚ

Meteorický roj sa dá sledovať krátko po zotmení pred 18. hodinou, keď sa na našej oblohe objavuje súhvezdie Blíženci. Maximum sa očakáva 14. decembra asi o ôsmej hodine večer. Bod, z ktorého zdanlivo vychádzajú meteory, leží v prípade meteorického roja Geminíd v súhvezdí Gemini, to je po latinsky Blíženci.

„V dobe maxima sa nachádza blízko hviezdy Castor, je to tá slabšia hviezda z dvoch Blížencov – Castora a Polluxa,“ približuje Miroslav Znášik z Krajskej hvezdárne v Žiline. Koľko meteorov uvidíme, bude závisieť od toho, aké miesto si zvolíme na pozorovanie. V meste mnoho meteorov pohltí svetelné znečistenie, no vyššie v horách by sme si mohli divadlo vychutnať oveľa lepšie.

Roj Geminíd bol objavený v roku 1863. Na rozdiel od väčšiny meteorických rojov nie je jeho materským telesom kométa, hoci ním mohla byť v minulosti.

„Keď boli odfotografované prvé dráhy týchto meteorov, tak sa zistilo, že obežná doba toho materského telesa je neobvykle krátka, menej ako dva roky. A keďže materským telesom meteorických rojov bývajú kométy a takúto kométu ako materské teleso doteraz nepoznáme, začalo padať podozrenie, že ide o niektoré častice z medziplanetárnej hmoty asteroidu, ktoré sú medzi dráhami Marsu a Jupitera,“ hovorí Znášik.

Asteroid dostal názov 3 200 Phaethon. Meteorické roje, ktorých materskými telesami sú takéto planétky, majú nižšie rýchlosti, čo sa prejavuje tým, že sa dajú jednoduchšie pozorovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #december