Zmluva s Jaguarom je historický úspech, tvrdí Fico

Podpísanie zmluvy s automobilkou Jaguar Land Rover považuje slovenský premiér Robert Fico za historický úspech Slovenska, pretože je to najväčšia priama investícia v Európskej únii za posledných sedem rokov.

12.12.2015 14:39
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (238)

„To utvrdzuje, že Slovensko je atraktívna krajina aj pre také značky, ako je Land Rover,“ povedal v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska s tým, že výroba áut sa má začať v roku 2018.

„Je to investícia vo výške viac ako 1,4 miliardy eur, štát poskytol pomoc 130-miliónov eur. Táto štátna pomoc predstavuje deväť percent z celkovej investície, čo je veľmi dobrý pomer. Ak to prerátame na jedno pracovné miesto, je to niekoľkonásobne menej, ako to bolo v prípade automobilovej spoločnosti Kia, Hyundai,“ pokračuje Fico.

Ako ďalej v diskusnej relácii pripomenul, bude to veľká vec pre Nitru, jej okolie a okresy ako sú Topoľčany, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice i Šaľa. „Bude tam dostatok pracovných miest, štát bude v tomto kooperovať. Ukazuje sa veľmi dobrá spolupráca s vysokými a aj strednými školami,“ podotkol.

Podľa neho, za podmienok, keď bude prvá etapa úspešne ukončená, je vhodné začať uvažovať o ďalšom zvyšovaní, ako to napríklad urobil Volkswagen Slovakia, ktorý neustále rozširuje svoju výrobu.

To, že sa rozbehli viaceré rokovania s investormi potvrdzuje podľa Fica to, že Slovensko má kvalitnú a kvalifikovanú pracovnú silu a kvalitné podnikateľské prostredie.

„Je tu najmä stabilita. Tú si spoločnosti veľmi dobre všímajú, či je tu pokoj a či sa politické strany medzi sebou hádajú. To tiež zavážilo, pretože sme mali silných súperov. Nebudem hodnotiť Mexiko, spomeniem Poľsko, ktoré bolo mimoriadne silným partnerom,“ hovorí predseda vlády s tým, že Slovensko navštívilo aj fabriku Jaguar Land Rover vo Veľkej Británii.

„Pozreli sme si výrobu, ukázali nám modely áut, ktoré chcú vyrábať na Slovensku,“ zhrnul a doplnil, že Slovensko pracuje na troch alebo štyroch investíciách v celkovom objeme približne jednej miliardy eur.

"Je tu veľmi vážny zámer v oblasti výroby papiera na Slovensku, v objeme asi tristo miliónov eur, jedna špecializovaná výroba v oblasti bezpečnostných služieb v okolí Banskej Bystrice. Tam sa hovorí o 2 až 2,5 tisíca zamestnancov. Pracujeme aj s jednou spoločnosťou z oblasti informačných technológií.

Po takejto referencii, ako Land Rover, očakávame, že budú prichádzať aj ďalšie ponuky na investovanie na Slovensku," spomenul a podotkol, že investorom sa vždy snažia ponúkať lokality v oblastiach, kde je vyššia nezamestnanosť, teda juh stredného Slovenska a východné Slovensko.

„Na konci dňa je to ale vždy investor, ktorý povie, že čo mu najviac vyhovuje. Aj preto sme prijali v parlamente zákon o podpore najmenej rozvinutých okresoch, kde zavádzame mimoriadne priaznivé podmienky pre investorov, ak by sa rozhodli ísť do týchto regiónov,“ ukončil slovenský premiér.

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Jaguar Land Rover