Kusá: Poslanci chceli pomník o prolife agende

Len prirodzené počatie ľudského jedinca je dovolené, ale umelé oplodnenie či asistovaná reprodukcia sa mali zakázať. Rovnako sa mali zastaviť aj interrupcie. Trom poslancom Jozefovi Mikloškovi, Mariánovi Kvasničkovi a Štefanovi Kuffovi však ich snaha zakotviť tieto zákazy v ústave nevyšla.

13.12.2015 15:30
debata (12)

Iba 19 poslancov zo 100 prítomných hlasovalo vo štvrtok za spomínané zmeny. Za boli poslanci KDH, Obyčajných ľudí a dvaja zástupcovia Smeru.

Poslanci dokonca navrhovali, aby sa na päť až dvanásť rokov potrestali ženy, ktoré by podstúpili umelé oplodnenie či asistovanú reprodukciu. Takýto trest by čakal aj lekárov, ktorí by uvedený zákrok uskutočnili.

Zakázať sa malo tiež náhradné materstvo, akékoľvek klonovanie človeka, biomedicínsky výskum na živých nenarodených deťoch bez zdravotnej indikácie či odoberanie, získavanie a využívanie buniek nenarodených detí vrátane embryonálnych kmeňových buniek a iných častí nenarodených detí na akýkoľvek účel.

Podľa sociologičky Zuzany Kusej veci súvisiace s genetickou manipuláciou sú na diskusiu, ale viaceré návrhy poslancov sú, naopak, v rozpore s ľudskými právami. „Sú to ľudia princípov, ale nehľadia na dôsledky uplatňovania týchto princípov,“ uviedla na adresu troch poslancov.

Ako ďalej Kusá povedala, ide o zásadný spor prolife aktivistov a ľudí zasadzujúcich sa za slobodnú voľbu.

Predseda Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Ján Danko niektoré návrhy v novele ústavy označil ako témy na diskusiu, iné však podrobil kritike. „V zásade sú to však stredoveké názory, lebo dnes zakázať výskum, ktorý robí celý civilizovaný svet, a postaviť takto radikálne zákon, nie je namieste,“ uviedol Danko.

Poslanci tiež v novele ústavy prišli s tým, že žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nesmie byť priznaná osobitná ochrana, a preto chceli zakázať aj registrované partnerstvo.

Tvrdili, že ide o protiopatrenie k opakovaným snahám LGBTI aktivistov a súčasnej vlády. „Sme presvedčení, že nie je prijateľné, aby právny poriadok legalizoval akékoľvek nemorálne konanie,“ uviedli poslanci.

Podľa Kusej si poslanci chceli svojimi návrhmi vybudovať pomník a súčasne sa rozhodli takto komunikovať s voličmi. „Áno, tu som stál a pokúsil som sa o zosúladenie morálky s realitou. Aj keď je to neúspešné, tak tento počin sa zaznamená,“ uviedla Kusá.

Z troch navrhovateľov spomínaných zákazov opätovne kandiduje do parlamentu Mikloško za KDH. Kvasnička a Kuffa sa už o poslanecký mandát neuchádzajú.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #umelé oplodnenie #Zuzana Kusá