Stromček: Slovensko si investorov nekupuje

Podľa splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktora Stromčeka (Smer) vyhralo Slovensko v prípade podpísania zmluvy s automobilkou Jaguar Land Rover majstrovstvá sveta a získalo najväčšiu investíciu.

13.12.2015 14:21
debata (47)

Ako ďalej povedal v relácii O 5 minú 12, stratégia Smeru bola po celý čas úplne jednoduchá, nič nekomunikovali a počkali si na konečný výsledok. Zdôraznil však, že konečným súperom Slovenska v umiestnení fabriky nebolo Poľsko ale Mexiko, s tým, že Slovensko mohlo použiť len také stimuly, aké povoľuje Európska komisia.

Všetko však musí odsúhlasiť Európska komisia, čo nie je podľa Stromčeka len formalitou, keďže to je jedna z najväčších investícií v Európskej únii za posledné obdobie. „Začali sme s ňou už rokovania, bude to trvať niekoľko mesiacov, kým komisia rozhodne, či súhlasí alebo nie,“ poznamenal.

Avšak vtedy už bude investor na Slovensku, bude sa pripravovať výroba, keby EK podľa neho nesúhlasila, bude ťažké rozmýšľať nad tým, kam fabriku premiestniť. Každopádne považuje podpísanie zmluvy s automobilkou za výbornú príležitosť.

Pripomenul, že investorov si Slovensko nekupuje, funguje tak, ako je nastavený štandard Európskej únie. Jedným z dôvodov, prečo príde automobilka na Slovensko, je podľa jeho slov fakt, že sme dodržiavali striktné dohody, pričom túto stratégiu budú dodržiavať i naďalej.

„Aj s inými investormi budeme viesť rokovania v tichosti a nebudeme ich narúšať niečím, čo by sme museli neskôr vysvetľovať,“ poznamenal. Zmluva bude v najbližších piatich rokoch znamenať pre slovenský štátny rozpočet dve až dva a pol miliardy eur späť, dodal.

A ako pokračoval, „nemôžme urobiť rozhodnutie o tom, že nebudeme poskytovať stimuly. Keby sme neboli pripravení ich poskytovať, čo nie je naše rozhodnutie, boli by sme úplne vyradení“.

Sulík: V prípade Jaguaru ide o kupovanie investora

Poslanec Európskeho parlamentu a zároveň predseda strany SaS Richard Sulík vidí za podpísaním zmluvy s automobilkou Jaguar Land Rover kupovanie investora vo forme investičných stimulov. Ako ďalej povedal v nedeľu v relácii O 5 minút 12 na RTVS, „štvrtá automobilka na Slovensku je úspech najmä pre ľudí v okolí Nitry, no vždy sa treba opýtať, za akú cenu“.

Kupovanie si investorov stimulmi podľa jeho slov znamená, že si vieme kúpiť niektorých, ale nie všetkých. Preto je oveľa udržateľnejšie vytvoriť také podnikateľské prostredie, do ktorého prídu investori sami, dodal.

„Treba si uvedomiť, že stimuly musel najskôr niekto vytvoriť, následné iní ľuďom tie peniaze vezmú a dajú ich investorovi,“ vysvetlil. Sulík je presvedčený, že sa dajú vytvoriť aj také podmienky, aby investor prišiel bez toho, že dostane stimul. „Stimuly by jednoducho nemali existovať,“ zdôraznil.

Čo sa týka investičných stimulov, strop je podľa predsedu strany SaS tam, kde ho stanoví Európska únia, pričom podľa neho nechybí len Smer ale aj samotná únia. V RTVS priblížil, že podnikateľské prostredie sa zhoršuje, a tak to treba kompenzovať stimulmi. Európska komisia však nemá podľa Sulíka dôvod takúto investíciu neschváliť.

„Možno len preto, že v oblasti migrantov príliš vystrkujeme rožky,“ pripomenul. Je podľa jeho slov dobré, keď sem investori prichádzajú, je menej dobré, že prichádzajú, lebo im za to platíme, no oveľa lepšie by bolo, keby prišli pre to, že sa tu dobre podniká. „Tiež by som sa rozhodol rovnako, že Jaguar Land Rover áno, no keby bola politika nastavená tak, že automobilka príde aj bez kupovania,“ doplnil.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #investičné stimuly #Jaguar Land Rover #Viktor Stromček